BMW NAJAVLJUJE: Motori sa šest cilindara i zadnji pogon odlaze u historiju

0
435

Serija 1 iz BMW-a poznata je po zadnjem pogonu, ali i moćnim šestocilindričnim motorima. Kako svemu dobrom jednom dođe kraj, tako i ovim automobilom.

Zamijenit će ga nova generacija, koja je pred vratima, s kojom BMW još jednom ruši tabue. Nakon predstavljanja monovolumena, i to prednjepogonaša, i ovaj će model dobiti prednji pogon, dok će šestocilindarski motori iz dobro znanih razloga biti penzionisani.

Ipak, zadnji od zadnjih je već stigao na neka tržišta. Ime mu je M140i Final Edition i donosi danas u kompaktnom segmentu zaboravljenu spregu moćnog šestocilindraša od 340 KS sa zadnjim pogonom. Uz doplatu od nekih 5%, kupac dobiva i više šminke, od 18-inčnih felgi do LED svjetla i bežičnog punjenja mobitela.

A kad je u pitanju nova, treća generacija, očekujte platformu kakvu koriste modeli X1 i X2 (i 2 Active Tourer), ali i da ponuda motora neće ići dalje od dvije litre zapremine u benzinskoj varijanti. Za utjehu recimo kako će isti moći osigurati preko 300 KS, ali i da će vjerovatno stići i još jači hibrid.