Iranski muzičar Mehdi Rajabian uhapšen zbog saradnje sa ženama

0
153

Iranski muzičar Mehdi Rajabian uhapšen je zbog rada sa ženama, pišu svjetski mediji. On kaže da mu se sudi zbog rada s pjevačicama i plesačicama.

Tridesetogodišnjak, koji je već dva puta bio u zatvoru zbog optužbi koje se odnose na njegovu muziku, kaže da je uhapšen prije dvije sedmice zbog svog najnovijeg projekta.

Album, koji još nije gotov, treba da uključi ženske vokale, koji su u Iranu zabranjeni, piše BBC.

“Ovaj režim želi ugušiti moj glas. Insistiraju na tome da prestanem stvarati muziku”, rekao je Rajabian za BBC.

Muzičar, sa sjedištem u Sariju, na sjeveru Irana, kaže da ga je 10. augusta policija uhapsila i izvela na sud.

Rajabian je u svojoj izjavi kazao da mu je sudija rekao kako je njegov najnoviji projekt “ohrabrio prostituciju”. Oslobođen je samo zato što je njegova porodica mogla platiti kauciju.

Kazao je da je do hapšenja došlo nakon što je dao intervju za BBC o svom predstojećem albumu i nakon što je objavljen video na kojem se nalazi poznata perzijska klasična plesačica Helia Bandeh.

Rajabian je već dva puta bio u zatvoru zbog svoje muzike. Prvi put, 2013. godine, tri mjeseca je proveo u samici s povezom na očima.

Kasnije je osuđen na šest godina u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin. Uslovno je izašao tek nakon štrajka glađu. Nakon što je izašao na slobodu, režim je pomno nadgledao njegove aktivnosti. Rajabian kaže da sada živi u gotovo izolaciji.

“Dani koronavirusa za mene su nsvakodnevni jer sam godinama potpuno sam kod kuće. Bilo je to kao da sam prebačen iz manjeg zatvora u veći”, kaže on.

BBC je kontaktirao iransko Ministarstvo kulture i islamske smjernice zbog komentara i pojašnjenja u vezi s ovim slučajem, ali još uvijek nije dobio odgovor.