YouTube zabranio sve sadržaje o koroni koji protivreče SZO

0
348

YouTube je zabranio sve sadržaje povezane sa virusom korona, a koji su u suprotnosti sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Sve što nije medicinski dokazano i utemeljeno, biće “proterano” sa ove platforme.

Izvršna direktorka Suzan Vojčicki izjavila je, kako BBC prenosi, da je ovo potez medijskog giganta kako bi uklonio dezinformacije.

Prema njenim riječima, u to spadaju i savjeti ljudi poput “uzmi vitamin C i kurkumu i mi ćemo te izliječiti”. Sve što bi bilo direktno u suprotnosti sa stavom SZO, kako je rekla, kršilo bi i njihovu politiku.

YouTube je uočio skok potražnje od 75 procenata za vijestima koje dolaze od pouzdanih i zvaničnih izvora.

Prošle sedmice, Facebook je objavio da će svi korisnici koji pročitaju ili podijele lažnu vijest o virusu korona, dobiti obavještenje kako mogu da posjete sajt Svjetske zdravstvene organizacije.

U međuvremenu, sekretar za kulturu u Velikoj Britaniji Oliver Dauden pohvalio je i zahvalio se na trudu koji su pokazale društvene mreže i tehnološke kompanije u borbi sa lažnim vijestima. Međutim, on je apelovao da se ubrzaju, odnosno da brže sklanjaju dezinformacije, pogotovo tokom vikenda ili tokom večeri.

Pojedini mediji u Velikoj Britaniji su kritikovali Google zbog njihove kontrole oglašavanja. Već se uobičajeno koriste određeni filteri kako bi spriječili, na primjer, reklamiranje automobila pored vijesti o saobraćajnim nesrećama. Ispostavilo se da je sličan princip primenjen kod mnogih tekstova o virusu korona, a odnose se na ljudske priče, što sprečava oglašavanje, i tako nanosi ogromne finansijske gubitke medijima.

Izvor: Istinomer.rs