Sud u Njemačkoj zabranio tablice ”HH 1933”

0
220

Sve registarske oznake na automobilima koje bi na nekin način mogle biti protumačene kao omaž nacističkoj Njemačkoj, nemoralne su i protivzakonite, stoji u presudi administrativnog suda iz Dizeldorfa, nastaloj ao rezultat postupka iniciranog na osnovu prijave da su organi vlasti izdali poručene tablice sa oznakama “HH 1933”.

Jasno je da se ovde radi o evociranju uspomene na zloglasni pozdrav Trećeg Rajha “Heil Hitler”, kao i na godinu kada je Nacional socijalistička partija došla na vlast, čime je pokrenuta jedna od najvećih globalnih tragedija dvadesetog stoljeća.

Presuda suda je objavljena u četvrtak u predmetu broj “6 L 175/19“, a postupak je pokrenuo građanin Njemačke kome je zasmetala navedena poruka sa registarskih tablica, izdatih od strane regionalnih vlasti Versena a na osnovu želje vlasnika vozila. Interesantno je da je reagovao i vlasnik vozila sa izdatim registarskim tablicama, pokrenuvši sudski spor u kojem bi želeo da zaštiti svoja prava.

Da li će vlasnik vozila aplicirati za nove registarske oznake, ili pak neće, isključivo je njegova odluka. Ipak, bez novih tablica se ni vozilo neće moći legalno koristiti na javnim drumovima.

Još da dodamo da je navedena odluka dizeldorfskog suda prvostepena i da je moguće očekivati žalbu pred višim administrativnim sudom u gradu Minster.

Izvor: AutoRepublika