Teška više od pola tone / U jednoj tepsiji napravljena najveća balkava na svijetu

0
534
Foto: Anadolija

Slastičari iz različitih dijelova Turske ujedinili su snage i napravili najveću baklavu na svijetu, što je potvrdila i komisija za uvrštavanje u Guinnessovu knjigu rekorda.

Najveća baklava napravljena je na marginama 3. Međunarodnog sajma turizma Travelexpo i Samita gastronoma koji se održavaju u kompleksu ATO Congresium u Ankari.

Foto: Anadolija

Rekordnih 515 kilograma baklave turski slastičari su ispekli u jednoj tepsiji, a predstavnici komisije za uvrštavanje u Guinnessovu knjigu rekorda su pratili pokušaj i ocijenili ga uspješnim.

Jedan od sponzora najveće baklave na svijetu bila je kompanija MADO, a njen čelnik Mehmet Kanbur za AA je kazao kako su slastičari na tom zadatku radili protekla tri mjeseca.

Foto: Anadolija

Ističući kako je cilj da se baklava registrira kao proizvod turske tradicije, Kanbur je kazao je poslana poruka da je vrijeme za poslastice, a ne za svađe i sukobe u svijetu.

“Turska baklava ima svoje mjesto pri rođenju, smrti ljudi, tokom bajrama i svih posebnih dana u našim životima. Pokazali smo svijetu najbolju poslasticu. Ovih 515 kilograma baklave dvostruko je više od starog rekorda“, kazao je Kanbur.

Foto: Anadolija

Najveća baklava na svijetu ispečena je u 2,5 metara širokoj i 7,5 metara dugoj tepsiji, a da ima ukupno 11.800 komada/porcija.

“Privilegovani smo i sretni zbog uspješnog obaranja svjetskog rekorda“, kazao je jedan od predstavnika sponzora Atilla Kanbur.