Uprkos autizmu, 16-godišnji Ozan postao hafiz i uči strane jezike

0
308
Foto: Anadolu Agency

Uprkos autizmu, tinejdžer iz Turske Ozan Memis naučio je Kur'an napamet i od Muftijstva u Samsunu dobio diplomu o položenom ispitu hifza, javlja Anadolu Agency (AA). 

Zbog problema s govorom, 16-godišnjem Memisu je autizam dijagnosticiran kada je bio dvogodišnjak, a specijalnu školu pohađa ponajviše uz pomoć majke Vede Turan. 

Memiš je ispit hifza položio u januaru ove godine, a njegova majka Veda Turan je za AA kazala da je u ranom djetinjstvu pokazao interes za učenje Kur'ana i to inspirisan naninim učenjem. 

Foto: Anadolu Agency

Tokom pohađanja nastave u školi za rehabilitaciju, Memis je naučio i vješto da se koristi računarom. 

“Ozan je naučio napamet Kur'an već sa devet godina. Moje dijete pokazuje i veliki interes za učenje stranih jezika i uči posredstvom interneta“, kazala je Veda Turan. 

Naglasivši da njen sin nije bolesno, već posebno dijete, Veda Turan je kazala da njegovi uspjesi iznenađuju i raduju sve oko njega. 

Foto: Anadolu Agency

“Dosta vremena provodi u džamiji. Kao mali se dva puta izgubio i našli smo ga upravo u džamiji. Zahvaljujući Muftijstvu, Ozan pohađa i specijalnu mektebsku nastavu“, kazala je Veda Turan. 

Želja marljivog dječaka Ozana je da studira islamske nauke i bude inspiracija mladima koji su suočeni s poteškoćama u razvoju.