Buran život pjevačice iz Sandžaka: Tito je obožavao, zaradila velike pare, a preminula u bijedi i zaboravljena

0
376
Foto: Screenshot/YouTube

Latifa Kujović Nafija bila je legenda narodne muzike, poznata po ljepoti i raskošnom glasu. Da slava prođe i da život zna da se poigra sa ljudskom sudbinom pokazalo se na njenom primeru. Pjevala je Titu, zarađivala je velike pare i nije ih čuvala, da bi na kraju dovela sebe do toga da prodaje na ulici iznošenu garderobu, piše “Blic”.

Zvali su je Kraljica, a poznata pjevačica rođena u mjestu Berane imala je sudbinu kao iz nekog romana. Nažalost, u poznijim godinama ta sudbina se grubo poigrala sa njom, umrla je u siromaštvu ali je za njom ostala muzička zaostavština za buduće generacije pjevača narodne pjesme, a i svih ostalih.

Latifa je decenijama bila osuđena na život u nemaštini u jednoj od memljivih soba naselja Rudeš, među ljudima oteranih sa svojih ognjišta, a umrla je boreći se do posljednjeg časa za koru hljeba, prodajući na ulici staru, iznošenu garderobu. Bilo joj je teško, jer od muzike koju je volela više od života nije mogla da živi pristoojnim životom.

“Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske ‘Estrade’, danas ne bih imala ni za hljeb i vodu”, pričala je svojevremeno popularna Nafija, šćućurena od hladnoće, jer zime na severu Crne Gore znaju da potraju skoro do maja.

“Nekada su dolazili “bujeri” da me slušaju, a danas me se niko i ne seća. Eto, obećali su i šporet da mi poklone, ali su izgleda zaboravili”, rekla je bila ona

Foto: Screenshot/YouTube

Važila je za vanserijsku ljepoticu raskošnog glasa. Pjevala je uglednim ljudima bivše Jugoslavije, među kojima je bio i sam Tito, oduševljen njenim talentom. Život je nije mazio, pa su joj u ratu poginula oba brata.

“Dva brata su mi umrla od ranjavanja, a sada treba na izbore da idem bosa. Vala, bosa neću ići”, uz osmjeh je pričala dostojanstveno, kao i što je za života bila. Put ka muzici bio joj je iznenadan, a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pevačicu Divnu Kostić.

“Zarađivala je mnogo, ali kako je sama govorila nije umela da štedi.  Bilo je para, ali ih nisam čuvala” prisjetila se bila. Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. u Crnoj Gori, a sahranjena je na mezarju na Jasikovcu.