Vodotoranj uz Željezničku stanicu u Kragujevcu je ustvari ostatak nekadašnje džamije

0
488

Autor: Esad Rahić

Na području željezničke stanice u Kragujevcu se nalazi takozvani vodotoranj koji je od 1997. godine kao historijski spomenik proglašen za kulturno dobro – spomenik kulture. Kaže se obično da je u pitanju vodotoranj izgrađen krajem XIX vijeka.

Međutim u pitanju su ostaci kragujevačke džamije koja je adaptirana u vodotoranj i iza njega nije nikakav fabrički dimnjak već ostaci minareta. 

Mada obično srpski autori govore da je u Kragujevcu u doba osmanske vladavine bila samo jedna džamija koja je porušena krajem XIX vijeka, ovaj podatak nije tačan. Postojalo je nekoliko džamija.

Postoji slika iz 1886. godine kada je otvarana željeznička stanica u Kragujevcu, na kojoj se jasno u pozadini vidi džamija, a koju ću se potruditi da u međuvremenu nađem. 

I nekim stanovnicima Kragujevca je odavno jasno o čemu se radi. Nema razloga da se prava istina o takozvanom vodotornju krije, jer to je dio viševjekovne historije Kragujevca, grada koji i nosi tursko ime po vrsti jastreba koju su Osmanlije zvali kraguj. Samo naselje Osmanlije su obično u popisima zvali Kragujfodža.

Izvor: Sandzacke.rs