Habib o poređenjima s Alijem: To je neprimjereno, ne mogu se mjeriti s njim

0
405

Neporaženi UFC-ov prvak svijeta u lakoj kategoriji Habib Nurmagomedov nedavno je govorio o poređenjima s Muhammadom Alijem i istaknuo je kako smatra da su ona neprimjerena.

“Mnogo navijača sve više vas poredi s Muhammadom Alijem. Da li vam se sviđa ovo poređenje?”, bilo je novinarsko pitanje, a odgovor Habiba Nurmagomedova oduševio je brojne ljubitelje borilačkih sportova.

“Mislim da je pogrešno porediti mene i Alija. To možemo samo ako govorimo o činjenici da smo obojica šampioni i da smo obojica muslimani. Ali sve ono što je on uradio van ringa… S tim se ne mogu porediti. U vrijeme kada je on bio šampion, bio je druge rase. U to vrijeme Afroamerikanci su tretirani loše u Americi”, rekao je Habib i dodao:

“Prema onome što je on pričao nisu ga čak željeli uslužiti u restoranu. Zbog toga je bacio zlatnu medalju. Mnogo je promijenio odnos prema ljudima svoje rase. Tako da se mi ne možemo porediti. Da bih se mogao porediti s njim morao bih se vratiti u prošlost, biti crnac i biti šampion. Nakon toga bismo vidjeli kako bih se ja ponašao u takvoj situaciji. U tom slučaju mogli bismo se porediti. Drago mi je što nas ljudi porede, ali mislim da je to neprimjereno”.

Nurmagomedov bi se u oktagon trebao vratiti narednog mjeseca kada je na rasporedu borba s Justinom Gaethjeom.

Izvor: Klix.ba