Indonezijska Spiderwoman za manje od sedam sekundi oborila rekord u sportskom penjanju

0
396

Indonežanka Aries Susanti Rahayu ili indonezijska Spiderwoman, kako su je već prozvali, osvojila je internet nakon što je za manje od sedam sekundi postavila novi svjetski rekord u brzom penjanju.

Na takmičenju IFSC Xiamen World Cup u Kini, 24-godišnjakinja se uspjela uspeti uz zid visine 15 metara za nevjerovatnih 6,9 sekundi, ostavivši u bunilu svoju protivnicu YiLing Song.

Ovo je prvi put da se žena uspjela za manje od sedam popeti uz tamičarski zid, a snimak ovog nevjerovatnog podviga postao je viralan nakon što ga je podijelio Mark Serrels iz CNET-a.

“Oboren je rekord u ženskom brzom penjanju, i to za manje od sedam sekundi. Nadljuski”, napisao je Serrels u opisu videa koji je prikupio desetine hiljada lajkova i više od milion pregleda.

Prethodni rekord držala je upravo protivnica Indonežanke, Kiseskinja YiLing Song koja se u aprilu ove godine na takmičenju u Chongqingu popela uz 15-metarski zid za 7,1 sekundu.

Indonežanka pod nadimkom Spiderwoman sada će imati priliku okušati se na Olimpijadi u Tokiju iduće godine kada sportsko penjanje doživi svoju premijeru na ovoj sportskoj manifestaciji.

Izvor: Klix.ba