Na Hajli održan 23. Memorijal “Safet Mavrić-Ćako”

0
277

Učešćem na 23. zimskom memorijalnom usponu na Hajlu “Safet Mavrić Ćako” 2020. alpinisti i planinari iz regije su i ove zime obilježili godišnjicu smrti novopazarske sportske legende Safeta Mavrića Ćaka, koji je prije 23 godine tragično nastradao upravo na planini Hajli.

Tradicionalni memorijalni uspon na planinu Hajlu 2403 m.n.v. organizira PSK Hajla i Planinarsko društvo “Sandžak”, uz pomoć prijatelja planinara iz Rožaja i nekoliko planinarskih klubova iz Srbije.

Preko 250 alpinista i zaljubljenika u prirodu, tradicionalnim usponom na planinu Hajlu odalo je počast jednom od nekada najboljih planinara u bivšoj Jugoslaviji, Novopazarcu Safetu Ćaku Mavriću koji je prije 23 godine tragično nastradao na planini Hajli.

“Toliko je poznavao da je smatrao svojim drugim domom. Hajla je tako postala i njegov vječni dom”, podsjećaju iz Sportskog saveza Novog Pazara.

Zimski memorijalni uspon na Hajlu ”Safet Mavrić Ćako” je manifestacija koja je postala svojevrsni brend, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu.

Izvor: RTV Rožaje