Preminuo bokser koji je Muhammada Alija poslao u penziju

0
177
Foto: Twitter

Legendarni američki bokser Leon Spinks, koji je osvojio olimpijsko zlato, a zatim šokirao svijet boksa pobijedivši Muhammada Alija u borbi za titulu prvaka svijeta, preminuo je u 67. godini nakon petogodišnje borbe s rakom prostate.

Simpatični teškaš koji je tokom života imao velike probleme s alkoholom, ostao je upamćen po senzacionalnoj pobjedi protiv Muhammada Alija 1978. godine. U borbi za titulu svjetskog prvaka, tada 25-godišnji Spinks je pobijedio Alija podijeljenom sudijskom odlukom nakon 15 rundi.

U to je vrijeme bio je nerangiran i izabran je za protivnika, jer je Ali tražio laganu borbu. Ipak, Spinks je šokirao sve trijumfom nad najvećim bokserom svih vremena, a njih dvojica sastali su se u revanšu sedam mjeseci kasnije u Superdomeu u New Orleansu.

Ali je tada slavio jednoglasnom sudijskom odlukom pred 72.000 gledalaca, a meč je kraj malih ekrana pratilo 90 miliona ljudi.

Spinks se borio za naslov samo još jednom nakon toga, kada ga je u trećoj rundi 1981. zaustavio legendarni Larry Holmes. Karijeru je okončao sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća sa skorom 26-17-3, a ostat će upamćeno da je 1976. godine bio i olimpijski prvak.

Živio je burno, pa je potrošio sav novac koji je zaradio. Nije imao posla pa je, da bi preživio, čistio svlačionice, ali je zbog svoje vesele naravi uvijek bio jedan od omiljenih boksera.

Izvor: Agencije