Albanski Demosten Šaip Kamberi

0
619
Screenshot/YouTube/RTS

Piše: Esad RAHIĆ

Nedavno je u srbijanskom parlamentu albanski političar iz Preševske doline Šaip Kamberi i aktuelnim poslanicima i cjelokupnom srbijanskom i evropskom javnom mnjenju održao predavanje iz političke retorike.

Ovaj govor će ostati upamćen, upisan i uvršćen u svjetsku antologiju najboljih političkih govora održanih u parlamentu jedne zemlje.

Govor nije poziv na mržnju, prema bilo kojem narodu, kako to pojedini tabloidi i televizijski mediji žele da prikažu.

Ovaj govor poziva na trezveni i demokratski pristup politici, suočavanje sa istinom i pomirenje. Ovaj govor je svojevrsni vapaj za pravdu i demokratizaciju naše zajedničke države Republike Srbije.

Ovaj albanski Demosten je svakom dobronamjernom građaninu Republike Srbije, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost vratio nadu u bolje sutra, vratio izgubljeni i zapostavljeni ponos i dostojanstvo, i vjeru u demokratizaciju zemlje u kojoj živimo.

Albanski narod u Republici Srbiji ima lidera sa kojim može sa punim pravom da se ponosi, a Republika Srbija ima pred sobom pametnog albanskog političara, kojeg ne treba potcjenjivati, negirati i dočekivati sa prezirom, već sa njim razgovarati i pregovarati sa dužnim poštovanjem i uvažavanjem.