Kladničanin: Javnost uskraćena za obrazloženja projekata na javnom pozivu BNV

0
105
Foto: Facebook/Fahrudin Kladničanin

Prvi put od kako postoji Bošnjačko nacionalno vijeće je raspisalo javni poziv za dodjelu javnih sredstava za finansiranje projekata od javnog interesa za bošnjačku zajednicu. To je praksa koju već godinama praktikuju i druga nacionalna vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, ali se kod nas prvi put realizuje.

Piše: Fahrudin Kladničanin

Javni poziv ovakvog tipa, na primjer, sprečavaju da se diskrecionim odlukama finansiraju odlasci na Pesmu Evrovizije (Eurosong) što je bila praksa, ne znam da li je i dalje? Namjera ovog reagovanja je u proceduralnom smislu, pošto znam da ova institucija neguje princip legalnosti.

Nedostaje nam uvid sa jasnim obrazloženjima na osnovu kojih možemo da zaključimo – zašto je projekat odbijen, šta u prijedlogu projekta nije dobro, gdje smo pogriješili (?!) to su lekcije koje nama pomažu da unapređujemo svoj dalji javni rad i angažman u zajednici, posebno kada je u pitanju projektno planiranje.

Ovo govorim isključivo za projekat koji je Akademska inicijativa “Forum 10” podnijela na ovom javnom pozivu pod nazivom “Analiza modela obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku -kvalitet u fokusu“ čiji je cilj doprinos unaprijeđenju implementacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku kroz identifikovanje i analizu problema i izazova koji utiču na kvalitet obrazovnog procesa i predlaganje mjera za njihovo prevazilaženje.

Pored spiska pristiglih prijava i odluke o dodjelu sredstava (kojoj nedostaju određeni elementi da bi u osnovu imala pristojnost transparentnosti) javnost je uskraćena uvida u sopstvene greške, promašaje ili lutanja kada je projekat u pitanju.

Koristim ovu priliku da najveće predstavničko tijelo zamolim da u ime legalnosti učine javno dostupna sva obrazloženja za projekte koji su pristigli na javnom pozivu – to je inače praksa koja se primjenjuje ili možda postoje neke druge autarhične procedure koje nama nisu poznate.

Duboko vjerujem da Vijeće razume dobronamernost ove javne reakcije, koja se u ovom momentu odnosi samo na jedan aspekt ovog procesa.