Od galame manjine blefera i manipulatora, ne čuje se većina sandžačkih Bošnjaka

0
314
Foto: Facebook

Piše: Mensur Zukorlić

Sandžaklije se neće pomiriti sa tim da izdominiraju oni koji već dovoljno dugo blefiraju i bacaju maglu i pijesak u oči ljudi, koristeći i manipulirajući na različite načine.

Bošnjaci su pokazali da su veoma intelegentan i veoma plemenit narod, koji je navikao da živi sudbinu od Boga određenu, i to sudbinu naroda koja se zasniva na radu, poštenju i humanizmu. Sandžački insan je odabrao karakter koji demonstrira šutnju i šapat, dok manjina vješto blefira i laže, koristeći se malvrezacijama i manipulacijama, kao i vičući i galameći glasno, pronoseći među ljudima nesigurnost i brigu.

Složićete se da je naša istina više nego teška, ali je pravda dostižna. Prostor na kojem živi sandžački čovjek, sa svim geografskim karakteristikama, navikao ga je da živi poštujući drugog, ali i da bude poštovan.

Sandžački insan je prihvatio usud da je muhadžirluk njegova sudbina, pa je otuda mnogo veća domovina Bošnjaka u dijaspori nego li tamo gdje su se zapravo ono rodili, ali i njihovi preci.

Dijaspora je pokazala pravu stranu ljudskosti i humanosti, uz sve teškoće sa kojima se susreću u tuđini, kao i veliku brigu i pažnju za svoju postojbinu i svoj narod. Ako se ne promijenio, taj kredit će se potrošiti.

Nego, mi koji smo ostali da živimu tu gdje jesmo, i prihvatili stvarnost sudbine, želimo da nadjača istina nad bleferiranjem i manipulatorstvom, pravda nad nepravdom, poštovanje nad nepoštovanjem… Da nestanu blatimiri i ini. Da se nadjačaju glasovi pokvarenjaka, jer su oni ogromna manjina, kako bi se olakšalo svima koji žive u Sandžaku.

Dostojanstvo čovjeka se mora poštovati. To nije naš izbor, nego je pravilo i kodeks u ponašanju. Usudio bih se reći da se društvena svijest o stanju kojem se nalazimo nedvosmisleno mijenja na bolje i to je za svaku pohvalu. Sa druge strane, ne smijemo da ne primjetimo, niti treba da prešutimo, negativne pojave koje su tu oko nas, u isto vrijeme njegujući i čuvajući dostojanstvo i ljudskost.

Zapravo, sandžački čovjek voli da živi pošteno od svojih deset prstiju i halal zarade, ali itekako zna da prepozna one koji su nepošteni i usporavaju razvoj i prosperitet prostora na kojem živi on i svi njegovi.

Ove postulate su nam ostavili u amanet naši plemeniti preci. To ne smijemo ni jednog trenutka prepustiti zaboravu.

Izvor: Sandzacke.rs