12 razloga zbog kojih ovaj čovjek mora da ode

0
512

Lider SRS Vojisla Šešelj mora da ode. Iz Skupštine Srbije, političkog života naše zemlje i javnog prostora uopšte. Vrijeme je za penziju, daleko od očiju javnosti koje je godinama trovao svojim toksičnim stavovima, širenjem mržnje, netrpeljivosti, uvredama i psovkama, jeftinom i primitivnom kampanjom, urušavanjem institucija…

Lista razloga je podugačka, i, nažalost, svakim danom sve duža. I dok država, pravosudne institucije i javnost ćute i posmatraju, on i njegovi radikali “nagrizaju” i poslednje obrise pristojnog sistema vrijednosti koji je uspeo da ostane očuvan u Srbiji.

Kupovina kuće u Hrtkovcima, gde je raspirivao mržnju, zatvorska posjeta Miloradu Ulemeku Legiji, osuđenom ubici srpskog premijera Zorana Đinđića, paljenje zastava drugih država… samo su deo besramnog Šešeljevog “portfolija”.

Podršku u tome mu daju njegove strančke kolege i sinovi, među kojima se ističe Aleksandar Šešelj, takođe poslanik u Skupštini Srbije, koji je dotakao novi nivo jer je uspeo da bude plaćen za širanje skandaloznih i primitivnih ideja van granica naše zemlje.

Podrška stiže i od stranačkih kolega, poput Vjerice Radete, koja je morbidnim tvitom o smrti predsejdnice Udruženja “Majke Srebrenice” podigla javnost na noge.

Međutim, ono što je najtužnije jeste što sve ovo prolazi bez ikakvih posledica i što oni koji treba da reaguju, pre svih institucije države, ostaju neme na Šešeljeve “ispade”.

Ovo je lista 12 razloga, kojima smo svedočili samo tokom 2018. godine, zbog kojih taj čovjek treba da ode.

Saradnja sa Đinđićevim ubicama

Ozbiljnu morbidnost na delu Šešelj je pokazao kada je posjetio Đinđićevog pravosnažno osuđenog ubicu u zatvoru. Međutim, tu nije kraj, jer je naklon te posjete postao osoba koja ima sva ovlašćenja da pokrene revizije presuda protiv njega.

Foto: RAS

”Ovlašćujem dr Vojislava Šešelja da u moje ime i u dogovoru s mojim advokatima pokreće sva pravna pitanja i ulaže sve sudske podneske u cilju ostvarivanja revizije sudskih postupaka koji se vode protiv mene i u kojima sam osuđen” napisao je Legija.

Ovo je, međutim, samo dio priče o njegovom “šurovanju” sa osuđenim ubicama. On se tako, javno u Skupštini, “zabrinuo” za Legiju i Zvezdana Jovanović, takođe osuđenog za Đinđićevo ubistvo, istakavši da zatvorsku kaznu izdržavaju u “krajnje stravičnim i ponižavajućim uslovima”.

Kupovina kuće u Hrtkovcima

Šešelja je Haški tribunal ove pravosnažno osudio na 10 godina za zločine protiv čovečnosti, i odnosno progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, precizirajući da je reč o mestu Hrtkovci, gde je njegova stranka 1992. godine držala miting.

FOTO: TVITER/VJERICA RADETA / SCREENSHOT

Umesto da mu se, nakon te presude, oduzme poslanični mandat, to ne samo da se nije dogodilo, već je Šešelj nesmetano kupio kuću ni manje ni više nego baš u Hrtkovcima, praktično se vrativši među ljude koje je prognao iz istog mesta tokom ratnih godina.

Ponoviću zločine

Nije prošao ni dan od kada mu je izrečena presuda, Šešelj je nanovo počeo da prijeti. On je upravo “Blicu” rekao da se “intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina”, kao i da će krenuti od Tomislava Žigmanova, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, i Nenada Čanka, lidera LSV-a.

”Osjećam se odlično, ponosan sam na svoj zločine i planiram da ih ponovim. Biće još intenzivniji nego što su bili. Kakvi? To ne mogu da vam otkrijem. Reći ću vam samo da ću krenuti od onog Žigmanova i Čanka” rekao je Šešelj.

Osim toga, najavio je i održavanje mitinga u ovom mestu, tačno onog dana kada je počelo proterivanje Hrvata iz Hrtkovaca, ali se to nije desilo jer je policija spriječila okupljanje.

Pretnje i uvrede

Razbijanje njuške kao kazna, tako je Šešelj zamislio da sankcioniše svakog onog ko za njega bude rekao da je ratni zločinac. To je najavio javno, u Skupštini Srbije.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

”Odlučio sam da održim konferenciju da bih vidio da li će me danas neko javno nazvati ratnim zločincem, da mu odmah njušku razbijem. Evo nisu se ni pojavili ti kandidati, a kamoli da se neko usudio da to uradi. Niko, jer odmah njuška pukne ko od šale” kazao je Šešelj, dodavši tada da je “trenirao tokom vikenda”.

Međutim, na njegovom “nišanu” našla se i potpredsjednica vlade Srbije Zorani Mihajlović kojoj je rekao da je alapača, dok je poslanici DS Gordani Čomić poručio: “prvo obrij brkove pa dođi na sednicu”.

“Potkačio” je i potpredsjednika vlade Rasima Ljajića koga je optužio da je vođa jednog od narko kartela u Srbiji.

”On je glavni vođa jednog od najjačih narko kartela na području Srbije. Policija ima sva operativna saznanja, sve ima dokumentovano i niko ništa ne preduzima zato što je potpredsjednik vlade” rekao je Šešelj u Skupštini Srbije.

“Paljenje zastave”

Hrvatska delegacija bila je u zvaničnoj posjeti Srbiji, ali je ona prekinuta zbog Šešeljevog ponašanja u Skupštini Srbije, baš prilikom posjete.

FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Tada je SRS saopštio da su Šešelj i njegov stranački kolega Filip Stojanović, gazili hrvatsku zastavu, kao i da je Šešelj delegaciji poručio “Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, j…. vam majku ustašku svima”. Hrvatska delegacija je nakon toga prekinula posjetu.

Bljuvotine i prostakluk

Nije nepoznanica da Šešelj ima poseban “pik” na Hrvate, a čini se da mu je posebno “mila” hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, kojoj svako malo ponešto poručuje. Naravno u svom stilu, valjda misleći da je “vrcav” i simpatičan.

Šešelj je reagovao i na vest o smrti Kofija Anana, nekadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Usledile su salve uvreda i sramotnih kvalifikacija na Ananaov račun, uz podsjećanje na knjigu koju je napisao i objavio dok je bio pritvoru u Hagu, u kojoj je ovog diplomatu uporedio sa majmunom.

Zveckanje oružjem

Lider Srpske radikalne stranke ima i “predlog” za rešenje kosovskog problema koji bi, ako se on pita, uključivao i upotrebu oružane sile.

Da bismo oslobodili Kosovo i Metohiju, moramo jakim vojnim i policijskim snagama da otjeramo sve Šiptare koji ne priznaju srpsku državu. To ne možemo kad je NATO tamo. Dok čekamo da NATO ode i tamo se sjurimo, treba pod čvrstom srpskom kontrolom da zadržimo bar deo Kosova.

Priču je dalje proširio i na sever Albanije koji je, kako je naveo, “naša postojbina” na kojoj je sve “srpsko, i zemlja i kamen”.

Remetilački faktor

Nije nepoznanica da mu EU nije biliska, pa se vrlo trudi da to pokaže na svakom koraku. Svojevrijemeno je zajedno sa kolegama to demonstrirao onemogućavajući sada već bivšeg šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta da predstavi izvještaj o napretku Srbije.

Nedugo zatim ni šeficu evropske diplomatije EU Federiku Mogerini da tokom zvanične posete održi govor pred poslanicima.

Crna lista

Beogradski mediji su ove godine prenijeli i vijest da je Šešelju “zamrznuto” 70.000 dolara u “Siti banci” u Portoriku i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na “crnoj listi” SAD.

Uprkos tome što je odslužio kaznu u Hagu, i dalje je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu.

Junior ide očevim stopama

Student Aleksandar Šešelj, inače poslanik SRS u srpskom parlamentu, pokazuje na svakom koraku da je sin svog oca.

FOTO: YOUTUBE

Tako je Junior imao epizodu u Savetu Evrope, gde je kao član srpske delegacije izazvao haos na zasedanju Parlamentarne skupštine u Strazburu, gde je ušao u sukob sa hrvatskim premijerom i ministarkom, pominjući vraćanje srpske krajine, Jasenovac, ustaški nož, prozivajući hrvatske zvaničnike…

Stranačka matrica

Sličan skandal kao i Junior, napravila je radikalka Nataša Jovanović, koja je inače članica Parlamentarne skupštine NATO-a, iako je protivnik te organizacije.

FOTO: NEBOJŠA RAUS / RAS SRBIJA

To joj, međutim, nije smetalo da na račun građana ode na jedan od skupova NATO u Poljskoj, i govori o tome kako “obožava Vladimira Putina i njegovu politiku”, ali i pripreti NATO-u da “pazi šta radi i da ne prelazi crvenu liniju, jer će se pokajati”.

Morbidna Radeta

Javnost je razbesneo tvit poslanice SRS Vjerice Radete koja je komentarisala smrt Hatidže Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, kojoj su u srebreničkom masakru, u julu 1995. godine ubijeni muž i dva sina.

Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!” napisala je ona.

Ćutanje države

Žmureći na sve ovo pobrojano, i još mnogo štošta, Srbija praktično pokazuje da u njoj ima onih koji su nedodirljivi, da mogu da vrijeđaju, ponižavaju, prozivaju, sramote koga, kada i koliko hoće, i da za to ne postoji nikakva sankcija.

Takođe, pokazala je da ne poštuje ni zakone koje je sama donijela, poput onoga koji kaže da Šešelj ne može da bude poslanik, s obzirom na presudu suda u Hagu.