Crnogorski mediji: Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem

0
193

Andrija Mandić i Milan Knežević su u ponedjeljak, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, razgovarali sa Abazovićem, ali ključne razlike u stavovima koje postoje između dvije političke grupacije nisu prevaziđene. I “Pobjeda” navodi da do dogovora nije došlo.

Proces formiranja Vlade nije išao brzo ni onda kada je to činila dominantna partija poput Demokratske partije socijalista (DPS), pa nije realno da proces ide mnogo brže kada to treba da urade tri koalicije, sa desetinama konstituenata i veoma raznolikom ideološkom strukturom.

To je za “Vijesti” ocijenio direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, navodeći da bi lideri koalicija u ovoj fazi pregovora trebalo da intenziviraju međusobnu komunikaciju, kao i unutarpartijski dijalog.

Pregovori o formiranju nove vlasti ne napreduju očekivanom brzinom, iako je bi predsjednik Skupštine Crne Gore trebalo da bude izabran na sutrašnjoj konstitutivnoj sjednici.

Početna nesaglasnost, uglavnom između predstavnika partija članica koalicija “Za budućnost Crne Gore” i Građanskog pokreta URA oko načina formiranja vlasti, produbljena je stavom Glavnog odbora partije Dritana Abazovića da u vlasti ne bi trebalo da budu oni koji izazivaju negativne reakcije građana.

Screenshot: N1

Iako nije rečeno na koga se to odnosi i tokom razgovora pregovaračkih timova bilo je jasno da je riječ o liderima Demokratskog fronta.

Andrija Mandić i Milan Knežević su juče, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, o tome razgovarali sa Abazovićem, ali problem nije riješen.

Prethodno je Abazović na istu temu razgovarao i sa nosiocem liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravkom Krivokapićem sa kojim, kako je rečeno “Vijestima”, nema sporenja o načinu kako bi vlada trebalo da izgleda.

Tema bilateralnih razgovora bio je i Zakon o slobodi vjeroispovesti, uz posredovanje SPC, ali to ne bi trebalo da bude tačka sporenja niti predmet budućih nesporazuma. Krivokapić je ranije najavio da će o tome biti potpisan i poseban sporazum.

Da su pregovori lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića sa predsjednikom Građanskog pokreta Ura Dritanom Abazovićem, ali uz posredništvo episkopa nikšićkog Joanikija Mićovića, završeni su u ponedjeljak bez bilo kakvog dogovora, piše danas i Pobjeda.

Foto: Luka Zeković

Do sastanka lidera DF sa Abazovićem, uz posredništvo SPC, došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne koalicije o formiranju vlasti, a konstituenti koalicije “Zajedno za budućnost Crne Gore” zatražili su od Abazovića da se izjasni o kadrovima koje ne želi u vladi, kao i ukidanju Zakona o slobodi veroispovesti, navodi taj list.

Više izvora Pobjede navelo je da su na sastanku Mandić i Knežević, koji su predstavljali koaliciju, od Abazovića izričito tražili izjašnjenje o konkretnim imenima ljudi iz DF i koalicije ZBCG koje ne želi u vladi, ali i o ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Abazović se nalazi pod pritiskom SPC sa jedne strane, ali i stranačkih organa sa druge strane, jer mu uticajni članovi stranke, poput Božene Jelušić, Filipa Adžića i Srđana Pavićevića nisu za ukidanje zakona.

Zastoj u pregovorima trojne koalicije, prema saznanjima Pobjede, doveo je u pitanje izbor predsjednika Skupštine koji je najavljen za 23. septembar.

Samo sat vremena prije pregovora DF sa Abazovićem uz posredstvo SPC, lider Pokreta za promene i kandidat za poslanika liste “Za budućnost Crne Gore” Nebojša Medojević dolio je ulje na vatru izjavom da ,”vlada u kojoj on bude neće dozvoliti šverc cigareta i droge”.

Izvor: N1/FoNet/Vijesti.me/Pobjeda.me