Gorjanc Prelević: Dačićeva izjava fašistička, da podnese ostavku ili bude razriješen

0
341

Izvršna direktorica nevladine organizacije Akcija za ljudska prava HRA Tea Gorjanc Prelević je izjavu ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića nazvala fašističkom, poslije koje bi on morao “ili sam da dâ ostavku ili da bude razriješen”.

Dačić je pozvao Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer kako je istakao “onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a da je pitanje da li oni koji podržavaju crnogorski režim i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo”.

“Sloboda misli i izražavanja dozvoljava svim građanima Srbije, bilo kog da su porijekla, da mišljenje o bilo čemu i imaju i da ga nemaju, kao i da mišljenje saopštavaju i ne saopštavaju. Ni mišljenje ni bilo šta drugo nema nikakvog uticaja na stečeno državljanstvo jer državljanin Srbije ne može biti lišen državljanstva. Otimanje državljanstva zbog stava o nekom pitanju protivno je ljudskim pravima i ‘evropskim principima i vrijednostima’ na kojima je Srbija zasnovana, sudeći po čl. 1 njenog Ustava. Sloboda vjeroispovijesti dozvoljava da se vjeruje kao i da se ne vjeruje. Srbija je svjetovna (sekularna) država – nijedna religija u njoj nije ni državna ni obavezna (čl. 11 Ustava)”, napisala je Gorjanc Prelević na svom Facebook profilu.

Ministar demokratske i sekularne države, posle ovakve, fašističke, izjave, morao bi ili sam da dâ ostavku ili da bude…

Posted by Tea Gorjanc Prelevic on Sunday, January 5, 2020

Prema tome, kako ističe, pitanje crkvene imovine građane, pa čak i one crnogorskog i srpskog porijekla, uopšte ne mora da interesuje.

Dačić: Treba li onaj ko podržava Podgoricu da i dalje ima srpsko državljanstvo

“Zbog svega toga je sasvim zastrašujuće to što ministar države Srbije sporna pravila za utvrđivanje crkvene imovine u drugoj državi, tretira kao ‘borbu protiv srpskog naroda’, a srpskim državljanima koji se drznu da se s njima slože prijeti izbacivanjem iz državljanstva”, navela je Gorjanc Prelević.

Ona je naglasila da ovim posebno brani “i pravo onih, danas izgleda sasvim rijetkih”, koji, kao ona, “nemaju sasvim izgrađen stav o tom zakonu i njegovim posljedicama, jer smatraju da je tema složena, jedna od onih koja se ne razumijeva lako, bez čitanja svih istorijskih i pravnih izvora koji su neophodni za utemeljen stav”.

Izvor: CDM