Husović – Varhelji: Crna Gora svjesna obaveza u procesu pristupanja EU-u

0
398

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović kazao je da je Crna Gora svjesna obaveza u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i svih otvorenih pitanja kojima se mora pozabaviti u narednom periodu, javlja Anadolu Agency (AA).

On je nakon razgovora sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem kazao da će posjeta evropskog zvaničnika dati novi impuls aktivnostima pristupanja Crne Gore EU-u.

“Država Crna Gora je svjesna svojih obaveza u procesu pristupanja EU-u i svih otvorenih pitanja kojima se moramo pozabaviti u narednom periodu“, rekao je Husović.

On je istakao da svi politički i društveni akteri na javnoj sceni moraju dati dodatni doprinos i napor u ispunjenju obaveza na putu ka pristupanju zajednici najrazvijenih zemalja u Evropi.

“Moram naglasiti da i dalje postoje određene snage u Crnoj Gori, kao i van nje, koje uporno opstruiraju ove procese, a naročito nakon učlanjenja Crne Gore u NATO“, kazao je Husović.

Varhelji je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je njegova posjeta pravi signal da EU želi da zajednički radi sa Crnom Gorom u procesu njenog pristupanja. On je ponovio da će učiniti sve da bar jedna država pristupi Uniji tokom njegovog mandata.

“Tu sam da prenesem tu poruku, da želimo da sarađujemo, ali i da to znači puno više rada i zalaganja u ispunjenju obaveza“, kazao je Varhelji.

Sagovornici su se saglasali da je potreban ozbiljan dijalog unutar institucija države Crne Gore kako bi se prevazišla trenutna situacija i kako bi Crna Gora što prije nastavila svoj evropski put.

Izvor: Anadolija