Istraživanje / Kriminal na Balkanu: Preko Facebooka prodaju oružje i najavljuju ubistva

0
405
dan.co.me

Nelegalno oružje u regiji nerijetko se može naći u internet oglasima, ali i na različitim stranicama na društvenoj mreži Facebook, te ova grana kriminala rapidno raste, posebno u Crnoj Gori.

Na ovim stranicama, uz ponudu oružja često se nalaze i najave za najsurovije likvidacije, a zabrinjava i činjenica da na jedan komad legalnog oružja na Balkanu idu tri ilegalna, piše podgorički Dan.

Tako se nedavno na jednoj od stranica u Crnoj Gori pojavio i oglas o prodaji heklera. Uz oglas je postavljeno i nekoliko fotografija ovog oružja sklopljenog i rasklopljenog. Kako list navodi, prodavac je oglas objavio pod imenom i prezimenom, a za informacije i pregovaranje oko prodaje zainteresovane je pozvao da mu se obrate privatnom porukom.

Na Facebook stranicama, ali i u internet oglasima moguće je naći različite puške koje koštaju od nekoliko desetina do više stotina eura, ali i pištolje čija cijena se kreće od 200 eura.

Kriminolog Velimir Rakočević objasnio je da je podatak o dostupnosti oružja na internetu zabrinjavajući, posebno zbog činjenice da su maltene sva ubistva počinjena upravo iz nelegalno nabavljenog i nošenog oružja.

“Internet prodaja je zavladala do te mjere da se na taj način prodaju droga i oružje. Prodaja oružja preko interneta sve više uzima maha i prodaje se kao obična roba, a ne sredstvo kojim mogu biti ugroženi životi”, objasnio je Rakočević.

On je naveo je da je moguće ući u trag prodavcima nezakonitog oružja ukoliko je oglas objavljen sa naloga iz Crne Gore, međutim najčešće prodavci koriste naloge iz inostranstva da ne bi bili otkriveni, a veoma često koriste i lažne naloge kako bi se zavarali trag.

Zvanični podaci iz prošle godine ukazali su da je u Crnoj Gori veliki broj osoba koje imaju dozvolu za nošenje oružja, a zabrinjava i količina nedozvoljenog naoružanja. Dozvolu za nošenje oružja, prema podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ima čak 64.687 građana.

Ovi podaci jasno ukazuju na to da oružje ima svaki deseti građanin. Kod građana Crne Gore registrovano je 92.240 komada oružja, od čega je najviše pištolja. To znači da jedna osoba ima dozvolu za posjedovanje dva, tri, pa čak i više komada oružja.