Knežević: DF podržava Krivokapića za mandatara, Bečića za predsjednika Skupštine

0
254
Foto: vijesti.me

Intoniranjem državne himne počela je konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore. Na himnu su ustali svi prisutni u skupštinskoj sali, a intoniranju nije prisustvovao dio poslanika Demokratskog fronta.

Nakon intoniranja himne u salu su ušli poslanici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije: Milan Knežević, Predrag Bulatović, Milutin Đukanović, Jovan Vučurović, Strahinja Bulajić, Milun Zogović, Marko Kovačević, Milo Božović, Simonida Kordić, Slaven Radunović, javlja Pobjeda.

Prvom sjednicom nakon parlamentarnih izbora perdsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomaže mu najmlađi poslanik Maksim Vučinić.

On je saopštio da su ostavke na mjesto poslanika podnijeli Zoran Pažin iz DPS-a i Stevan Katić iz Demokratske Crne Gore.

Foto: vijesti.me

Lekić je rekao da poslanike čeka puno iskušenja, ističući da će vrijeme pokazati što će donijeti nova vlast. 

“Došlo je prvi put u istoriji do mirne smjene vlasti. I vlast i opozicija nose zasluge za to. Mislim da nova vlast ne treba da negira sve urađeno prije što bude konstatovano kao pozitivno. Neće biti revanšizma, ali će biti biti realizacije poglavlja 23 i 24. Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze i da znamo da smo dužni da gradimo društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom idealu da se gradi država kao poštena kuća”, rekao je Lekić.

Poslanik DF-a Milan Knežević čestitao je građanima slobodnu Crnu Goru, ističući da tu slobodu niko neće ugroziti niti dovesti u pitanje, “niti će se želje hiljada i hiljada građana naći kao gubitnici”.

“Posebno je nećemo dovesti mi koji smo se danima u šatorima ispred skupštine borili za nju, koji smo hapšeni. Ali posebno nećemo dozvoliti onima koji poslije 30 godina pohare i privatizovanja Crne Gore postali multimilioneri i multimilijarderi. Sloda ima obavezu da pjeva i ljepše i bolje nego što su sužnji pjevali o njoj. Sloboda koja ne smije da se pretvori u poraz”, poručio je Knežević.

On poručio da DF neće izdati i da podržavaju Zdravka Krivokapića za mandatra nove mlade i predsjednika Demokrata Alseksu Bečića za predsjednika Skupštine Crne Gore.

“Nas ne interesuju fotelje, već samo budućnost Crne Gore. Tražimo da danas bude izglasan Bečić za predsjednika Skupštine i da posvjedočimo da Krivokapić bude mandatar”, poručio je Knežević.

Foto: pobjeda.me

On se obratio i jednom od osnivača Vijesti Željku Ivanoviću koji je rekao da će DF izdati i dati ruku spasa Milu Đukanoviću, te da su zgrnuli desetine miliona eura kako bi mu dali podršku kako se ne bi izglasao predsjednik Skupštine.

“Željko Ivanović želi da zamijeni Mila Đukanovića i da postane iz druge prva familija. Prvi milion je stekao tako što ga je ukrao od Mila Đukanovića, sad optužuje nas da mu pružamo ruku spasa”, rekao je Knežević.

Poslanik GP URA Dritan Abazović rekao je da su predlozi koji su saopšteni od koalicije Za budućnost Crne Gore prihvatljivi koaliciji Crno na bijelo.

Poslanik Demokrata Aleksa Bečić je saopštio da je pobjeda okretanje novog lista i izdizanja iznad podjela.

“To je put koji garantuje sigurnu budućnost Crne Gore”, rekao je Abazović.

Na prvoj sjednici nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. aprila, trebalo bi da bude izabran novi predsjednik i potpredsjednici Skupštine Crne Gore kao i predsjednik i članovi Administrativnog odbora, parlamentarnog radnog tijela zaduženog za izbore i imenovanja.

Izvor: Pobjeda.me