Krivokapić sakrio od javnosti da je čestitao neustavni “dan RS-a”

0
148
Screenshot/Face HD TV

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić telefonski je jučer predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović čestitao neustavni “dan RS-a”, ali bez zvanične objave da je to učinio kao državnik.

To je objelodanila Cvijanović, jer je, kako se čini, Krivokapić želio da sakrije od crnogorske javnosti čestitku, s obzirom da javnost nije obavijestio o čestitki, te je nije, kako to obično čini, objavio čak ni na svom Twiter nalogu, piše crnogorski portal CdM.

Odgovor na pitanje zašto je to crnogorski premijer uradio pod velom tajne, možda leži u tome što je “dan RS-a” dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim, a Venecijanska komisija u svom mišljenju ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

No, uprkos možda želji da ova čestika sa pozicije dežavnika ostane samo između njih dvoje, ipak je otišla u eter kada se Cvijanović zahvalila, uz želju “da Srpska i Crna Gora blisko sarađuju u svim oblastima”.

“Zahvalna sam crnogorskom premijeru Krivokapiću koji je pozvao i čestitao sve naše praznike i izrazio opredjeljenje da svi zajedno radimo i unapređujemo u svim oblastima našu saradnju i to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH”, rekla je Cvijanović, piše ovaj portal.

“Premijer Zdravko Krivokapić nije zvanično čestitao praznik predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović”, kazali su agenciji MINA iz kabineta premijera Crne Gore. Oni su naveli da je u pitanju bio privatni razgovor između njih dvoje.

“Zvanične čestitke nije bilo, inače bi je objavili na sajtu Vlade ili na Tviteru. To je bio privatan razgovor premijera sa Cvijanović“, kazali su iz Krivokapićevog kabineta.

Bošnjačka stranka pozvala je premijera Krivokapića da se oglasi povodom navoda predsjednice RS.

“S obzirom da crnogorska javnost nije zvanično upoznata od strane kabineta premijera Zdravka Krivokapića da li je uputio čestitku povodom tzv. Dana Republike Srpske, pitamo javno premijera da li je tačno ono što je rekla Željka Cvijanović, ili je u pitanju nepostojeća čestitka? Ako je istina, dobro bi bilo da neko premijeru Krivokapiću objasni geografiju BiH i to da je RS manji entitet države Bosne i Hercegovine i da kao takva nema međunarodni subjektivitet”, naveli su iz BS na Tviteru.

Krivokapića su upitali i da li je upoznat sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Ako je premijer zaista čestitao Dan ovog teritorijalnog entiteta unutar međunarodno priznate BiH, da li je to najavljena prozapadna politika nove  Vlade Crne Gore”, zaključili su iz BS.