Biserko: Malo falilo da se u Crnoj Gori nađu paravojne jedinice Srbije i RS

0
258

Odnos Srbije prema Crnoj Gori, može se reći, manje-više je jedinstven, a svodi se na to da Crnogorci ne postoje i da je Crna Gora srpska zemlja.

“Crnogorstvo se negira na više nivoa – kroz jezik, crkvu, etničko porijeklo. Još šezdesetih godina spor između Srbije i Crne Gore vodio se zbog toga šta je čije u kulturi. Njegoš se, naravno, tretira kao srpski pjesnik i pisac”, kaže u intervjuu za “Pobjedu” predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko i dodaje:

“Proteklih dana gledali smo dobro organizovan pokušaj da se Crna Gora prisili da povuče Zakon o vjerskim zajednicama. Malo je falilo da se tamo nađu paravojne jedinice iz Srbije i Republike Srpske. Vjerovatno je članstvo Crne Gore u NATO-u bila glavna prepreka”, poručuje Biserko.

Ona ističe da je SPC jedina prekogranična institucija koja ima posebnu ulogu u kampanji protiv crnogorskog zakona o vjerskim zajednicama, a naročito zbog toga što je riječ o imovini koja ubire velike prihode.

Biserko ističe da su neredi koji su pratili usvajanje tog zakona bili dobro organiziran pokušaj da se Crna Gora prisili da povuče zakon.

“Malo je falilo da se tamo nađu paravojne jedinice iz Srbije i Republike Srpske. Vjerovatno je članstvo Crne Gore u NATO-u bila glavna prepreka. Pokazalo se da sve srpske elite osuđuju Crnu Goru zbog tog zakona. Neki jer smatraju Crnu Goru srpskom zemljom, dok neki smatraju da Đukanović nije smio da se miješa u vjerske stvari i da treba da gradi građansku državu. To je dosta ciničan stav kada se ima u vidu da je Srbija najmanje građanska država. Žalosno je da se Srbi još jednom antagonizuju sa sredinom u kojoj žive i da su još jednom poslužili za hegemonistiške aspiracije Beograda”, kazala je Biserko.

Ovo je, dodaje, najnoviji u nizu pritisaka na Vladu Crne Gore da povuče zakon o vjerskim zajednicama koji je, u suštini, posljednja faza zaokruživanja crnogorskog identiteta.

“Upravo i jeste cilj da se osujeti taj proces s težnjom da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom. Činjenica da je Crna Gora u međuvremenu postala i članica NATO-a značajna je opstrukcija za takve namjere i kao da nema rezonancu kod srpskih nacionalista koji vjeruju da će se i EU i NATO raspasti.

Amfilohije je išao toliko daleko da tvrdi da u Crnoj Gori može izbiti i građanski rat ako se usvoji taj zakon. Kako je SPC jedina prekogranična institucija, ona ima posebnu ulogu u toj kampanji, a naročito zbog toga što je riječ o imovini koja ubire velike prihode. Taj aspekt tog problema je i te kako važan”, kaže Biserko.

Izvor: Vijesti.ba / Avaz