NATO avioni presreli putnički avion iznad Crne Gore

0
582

Avioni italijanske vojske presreli su iznad vazdušnog prostora Crne Gore putnički avion koji je prethodno izgubio komunikaciju sa kontrolom zračnog saobraćaja, saopćeno je danas iz NATO-a.

Italijanski avioni, u skladu sa misijom “Air policing”, sa kolegama iz Grčke čuvaju zračni prostor Crne Gore, nakon što je ova zemlja u junu 2017. godine postala punopravna članica NATO-a, piše Anadolija.

Putnički avion je, prema saopštenju, izgubio jučer komunikaciju sa kontrolom civilnog zračnog saobraćaja iznad Hrvatske i u trenutku uzbune kretao se južno prema Crnoj Gori i Albaniji.

Dva “Eurofightera” uspješno su presreli letjelicu samo nekoliko minuta nakon što su o ovom slučaju obaviješteni.

Piloti “Eurofightera” su prilikom vizuelne provjere isključili bilo kakve nezakonite aktivnosti, tehničke ili bilo kakve druge probleme.

“Ustanovljeno je da je gubitak komunikacije povezan sa nerazumijevanjem između kontrole civilnog zračnog saobraćaja i posade avioprevoznika. Nakon što je povratio regularni kontakt sa kontrolorima civilnog saobraćaja, avion je nastavio ka svojoj destinaciji, ka Hurghadi, u Egiptu“, stoji u saopštenju.