Nuhodžić: Crna Gora nema problem sa ekstremizmom

0
190

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić kazao je da su međusobno uvažavanje i poštovanje raznolikosti najbolja prevencija pojave ekstremizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji “Za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Nuhodžić je istakao da se u Crnoj Gori njeguje međusobno uvažavanje i suživot.

“Svi zajedno treba da gradimo multikulturnu zajednicu u kojoj će se svi naši višeslojni identiteti ravnopravno iskazivati. Bogatstvo različitosti evropski je stav, duboko usađen u crnogorsku stvarnost. Ali, to u našem slučaju nije samo maksima, nego je i način života“, kazao je Nuhodžić.

On je istakao da etnonacionalizam doprinosi stvaranju plodnog tla za ekstremizam čime se, kako je rekao, stvara začarani krug radikalizacije i agresije. Nuhodžić je upozorio i da je region Jugoistočne Evrope jedno od osjetljivih područja.

“Imajući u vidu negativno nasljeđe iz ratova sa kraja 20. vijeka, preplitanje različitih interesa i uticaja, ali i često pogrešnih razumijevanja nacionalnih i vjerskih raznolikosti, iz istorije moramo izvući mudre i trajne pouke. Od svih zemalja regiona, Crna Gora je najmanje pogođena pojavom nasilnog ekstremizma”, rekao je Nuhodžić.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica podsjetio je da je prije godinu osnovana Platforma za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kao forum u kome učestvuju predstavnici državnih institucija, lokalnih uprava, vladajućih i opozicionih partija, medija, NVO-a, vjerskih zajednica, međunarodne i akademske zajednice.

“To je originalan i uspješan model organizacije i saradnje različitih aktera, kroz koji su u prethodnoj godini osnaženi kapaciteti države za borbu protiv ekstremizma”, kazao je Koprivica.

On je upozorio da se građanima Crne Gore sve češće podvaljuju opasni narativi i dezinformacije kojima se, kako je kazao, društvo želi vratiti u mrak devedesetih.

“Nudi im se prošlost, umjesto sadašnjosti i budućnosti, a konflikt, umjesto tolerancije. Građani se moraju suprotstaviti etnonacionalizmu i svakom onome ko ga koristi kao sredstvo za očuvanje ili osvajanje vlasti, bez obzira da li ga kreira vlast, opozicija ili neko van Crne Gore”, rekao je Koprivica.

Šeg Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav ocijenio je da je nasilni ekstremizam globalni problem koji se može manifestovati na svim mjestima i svim kulturama. On je istakao da je Evropska komisija uložila velika sredstva u borbu protiv radikalizma baveći se uslovima koji pogoduju pojavi nasilnog ekstremizma. Orav je kazao da je najbolja preventiva izgradnja kapaciteta za jačanje vladavine zakona, podsticanje razvoja i jačanje otpornosti ranjivih zajednica.

Nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović, rekao je da je od 2012. godine 23 punoljetnih građana Crne Gore otišlo na ratišta u Siriji i Iraku. On tvrdi da je Crna Gora spremna da odgovori na pojavu radikalizacije, kao i da je preventivnim aktivnostima obezbijedila da, kako je kazao, taj fenomen samo malo zakači Crnu Goru.

“Samo 23 punoljetna građana otišla su na ratište. Sve što je urađeno pokazuje da je Crna Gora spremna za odgovor na ovo pitanje”, kazao je Pejanović.

On je istakao da će fokus biti na lokalnom nivou i da će biti nastavljene aktivnosti na jačanju svijesti. Pejanović je poručio da i mediji i vjerske zajednice imaju važnu ulogu u borbi protiv ekstremizma.

Izvor: Anadolija