Nuhodžić – Sojlu: Odnosi policija Crne Gore i Turske na visokom nivou

0
428
Foto: Anadolija

Odnos policija Crne Gore i Turske je kvalitetan, a saradnja će ubuduće biti bolja kako bi se dvije države efikasnije suprostavile bezbjednosnim izazovima, ocijenili su ministri unutrašnjih poslova dvije države Mevludin Nuhodžić i Sulejman Sojlu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sojlu je danas boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno nakon sastanka dvojice ministara, odnosi dvije države se razvijaju i napreduju na svim poljima.

“Ali me posebno raduje činjenica da su u prethodnom periodu unaprijeđeni partnerski odnosi u oblasti unutrašnjih poslova, imajući u vidu da se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim rizicima”, kazao je Mevludin Nuhodžić nakon sastanka.

Foto: gov-me

Prema njegovim riječima, današnje prijetnje kao što su organizovani kriminal, ilegalne migracije, terorizam i nasilni ekstremizam ne poznaju granice, i zato je od prioritetnog značaja kontinuirana saradnja policijskih službi.

“U borbi protiv kriminala ključne su razmjena informacija i saradnja kriminalističkih policija. Ta saradnja je posebno intenzivirana u oblasti otkrivanja i sprečavanja krijumčarenja narkotika i mi ćemo je dodatno unaprijediti“, rekao je Nuhodžić.

Dodao je da će se u narednom periodu realizovati i konkretne aktivnosti na poboljšanju saradnje u oblasti vanrednih situacija, na osnovu bilateralnog sporazuma koji je potpisan u februaru ove godine u Ankari.

Foto: gov.me

U kontekstu obuka i stručnog usavršavanja službenika, zahvalio je na pomoći i podršci koju pruža Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Sulejman Sojlu je saopštio da su odnosi resora unutrašnjih poslova dvije zemlje na izuzetno visokom nivou.

Istakao je da je današnji sastanak bio prilika da se osnaži uspostavljeno dugogodišnje prijateljstvo i razmijene mišljenja o modalitetima buduće saradnje u oblasti ilegalnih migracija, borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i trgovine drogom.

“Veoma je važno što je Crna Gora uspješno završila svoju priču kada je u pitanju članstvo u NATO-u”, kazao je Sojlu.

Foto: gov.me

Nuhodžić je naglasio da su iseljenici iz Crne Gore, koji žive u Turskoj, dobar most saradnje koji predstavlja čvrstu vezu dvije države.

“Crna Gora kao građanska država, multietničkog i multikonfesionalnog sklada, njeguje ove vrijednosti, vjerujući da je to temelj njene stabilnosti. Siguran sam da će i naš današnji razgovor doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa sa Turskom, u korist građana naših dviju država“, zaključio je Nuhodžić.

Najavljeno je da će Sojlu tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori obići Sveti Stefan, Kotor i Perast.

Izvor: Anadolu Agency