Osman Nurković: Oko 15 svjetskih kompanija zainteresovano za Aerodrome Crne Gore

0
468

Oko 15 vodećih kompanija u oblasti aerodromskog menadžmenta zainteresovano je za Aerodrome Crne Gore, a koncesiju u periodu od 30 godina dobiće kompanija koja ponudi 100 miliona avansa i koja bude spremna da u prve tri godine uloži 85 miliona eura, poručuje ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković, javlja Anadolu Agency (AA).

Nurković u intervju za AA govori o pripremi za davanje na koncesiju Aerodroma Crne Gore, kao i o planovima za privatizaciju nacionalnog avioprevoznika – Montenegro airlinesa. Nurković je zadovoljan kako teku radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, dok je najavio nove investicije u željezničku infrastrukturu, kao i planove za otvaranje željezničke linije Nikšić – Čapljina i pruge prema Kosovu.

Posljednjih mjeseci u Crnoj Gori u fokusu je plan Vlade Crne Gore da aerodrome ustupi na upravljanje nekoj od svjetskih kompanija, u vidu davanja koncesije. Nurković potvrđuje da je koncesioni ugovor spreman i najavljuje skoro raspisivanje tendera.

“Mi smo uradili ugovor o koncesiji i koncesioni akt i ovih dana bi trebalo da ga razmatra uži kabinet i da ga uputimo ka Vladi, da ga Vlada usvoji, nakon čega će biti objavljen javni poziv za pretkvalifikaciju. Očekujemo veliko interesovanje investitora. Trenutno imamo oko 15 vodećih kompanija u ovoj oblasti koje su zainteresovane i koje će se prijaviti na tender za dodjelu koncesije. Mislim da ćemo dobiti dobre ponude“, ističe Nurković.

Na pitanje šta je to što je država postavila kao minimalne uslove u koncesionom aktu, Nurković ističe da će kompanija koja bude pobjednik na tenderu za upravljanje aerodrmima biti u obavezi da uplati 100 miliona eura avansa, kao i da uloži 85 miliona u prve tri godine.

“Stanje na aerodromima nije zadovoljavajuće s aspekta potreba naših građana i posebno s aspekta razvoja turističke privrede. Mi znamo da je Crna Gora turistička destinacija, da se svake godine povećava broj turista i da imamo rast turista na našim aerodromima od deset odsto. Sada smo vidjeli da nam tehnički, prostorni ali i bezbjednosni kapaciteti nisu na zavidnom nivou i zbog toga je nužno investiranje. Mi smo u koncesionom aktu utvrdili da je u prve tri godine potrebno investirati minimum 85 miliona eura. To je ono što bi trebalo da podigne nivo usluga i uslove na našim aerodromima na znatno viši nivo i da podstakne turiste. Drugi uslov jeste uplata državi Crnoj Gori od najmanje 100 miliona eura avansa. To će zavisiti od toga koliko će biti interesovanje i potencijani koncesionari će se takmičiti i utvrdili smo deset odsto bruto prihoda na nivou godine kao godišnju koncesionu naknadu“, kaže Nurković.