OSMI KONGRES: Đukanović jedini kandidat za lidera DPS-a

0
269
Foto: gov.me

Na Osmom Kongresu Demokratske partije socijalista (DPS) koji se održava danas, očekuje se da za predsjednika stranke ponovo bude izabran Milo Đukanović.

Đukanović, koji je i predsjednik Crne Gore, jedini je kandidat za funkciju šefa stranke, a kandidat za njegovog zamjenika je Duško Marković, koji je premijer od izbora 2016. godine.

Kongres će danas izabrati i Glavni odbor od 146 članova, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor.

Na Osmom kongresu DPS-a koji počinje danas u 11 sati, biće 3.000 učesnika i domaćih i inostranih gostiju.

DPS je saopštio da je današnji kongres najveći u istoriji te partije.

Detalj iz prepune Bemaks arene u Podgorici / Foto: rtcg.me

Glavni odbor DPS je utvrdio listu kandidata za stranačke funkcije, na kojoj je više od polovine novih lica – privrednika, ljekara, sportista, studenata.

Na listi nema bivših gradonačelnika Podgorice Slovoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše, ni bivšeg ministra spoljnjih poslova Milana Roćena. Oni su glavni akteri nekih od afera, a nema ni bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ni guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića.

DPS je na vlasti u Crnoj Gori od uvođenja višepartijskog sistema ili preimenovanja Saveza komunista 1990. godine, a Milo Đukanović šef partije već 21 godinu, od 1998. godine i rascepa u vladajućoj stranci, kada je njen dotadašnji predsjednik Momir Bulatović (1956-2019.) formirao Socijalističku narodnu partiju.

Izvor: RTCG