Poslanici Demokratskog fronta smetaju ministri islamske vjere

0
364

Poslanici Demokratskog fronta Marini Jočić nedavno je zasmetao broj ministara islamske vjere u Vladi Crne Gore. Dvadesetak dana pred lokalne izbore u glavnom gradu i deset crnogorskih opština uključila se komentarima u, po pripadnike islamske vjere, pogrdnu prepisku na Facebook stranici “Debatni klub Montenegro”.

“Debata” je počela ciničnim pitanjem jednog od učesnika: “POMOĆ… ZNA LI NEKO KAKO SE ZOVE MINISTAR OBRAZOVANJA… MINISTAR POLICIJE… MINISTAR ZDRAVLJA… DIREKTOR ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE… DIREKTOR FONDA ZDRAVLJA… SEF PORTIRA U KOMUNALNOM… CISTO INFORMATIVNO.

Da ne bi bilo dilema na šta je ciljao, isti učesnik otkrio je veoma brzo: “Sljedeća sjednica Vlade CG biće održana u Begovoj džamiji”, aludirajući upravo na ministre i članove Vlade islamske vjere.

Zatim se uključila poslanica Jočić i uz virtuelne osmijehe napisala: “Kažu da cijela Vlada za godinu ne može pojesti ni jednu njegušku pršutu. Sagovornik joj je odgovorio: “Znaju da je svinjska, goveđa im skuplja…”

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj za Pobjedu kaže da to nije prvi put da poslanica Demokratskog fronta na svom Facebook profilu vrijeđa manjine u Crnoj Gori.

“Loše je što se niko od njenih partijskih šefova, ni tada ni sada, nije ogradio od ovakvih istupa. Ovakve izjave vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana Crne Gore”, kazao je Gegaj.

Postupak Jočić, ističe, zaslužuje svaku osudu, ne samo predstavnika manjinskih naroda i političkih subjekata, nego i civilnog sektora i međunarodnog faktora, a posebno zabrinjava činjenica da izjava dolazi od predstavnika najjačeg opozicionog političkog subjekta u Crnoj Gori.

“Ovakve izjave su pravi pokazatelj kako bi bilo manjinskim narodima da su oni kojim slučajem na vlasti. Bojim se da bismo mi, predstavnici manjinskih naroda, bili šikanirani i etiketirani kao građani trećeg reda”, kaže Gegaj.

U Bošnjačkoj stranci kažu da su istupi Marine Jočić necivilizacijski.

“Problem je to što društvo u Crnoj Gori povremeno putem društvenih mreža napada kancer, koji je skoro pa neizlječiv, jer je baziran na nacionalnoj i vjerskoj netrpeljivosti. Uvjeren sam da će Crna Gora graditi nove generacije neopterećene ideologijom koje su zavijene u ovakvim izjavama i komentarima”, kazao je za Pink M Sead Šahman, portparol Bošnjačke stranke.

Izjave u kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana osudio je u pisanoj izjavi za Pink M i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i apelovao je na sve političke aktere da djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima i kulturi dijaloga.