Reis Fejzić: Svijet u kojem živimo pun razlika i nepravde

0
396

Svijet u kojem živimo pun je razlika i nepravde, i nijedan savremeni društveno-politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje, poručio je u bajramskoj poruci reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

“Međutim, vjera u Boga i Njegovu apsolutnu pravdu jesu nada i inspiracija svima nama da se za nju nepokolebljivo zalažemo i na ovome svijetu”, navodi se u poruci Fejzića.

On podsjeća da je pred nama veliki praznik – Hadžijski kurban bajram.

“Priča o kurbanu kreće od samog nastanka ljudskog roda i sinova Ademovih, a.s., Habila i Kabila. Svojom pravednošću Allah, dž.š., prima Habilov kurban, a odbija Kabilov zbog njegove pohlepe i sebičnosti. Međutim, nakon što je Uzvišeni ukazao na dobro i zlo, čovjeku je ostavio slobodu izbora. Tako Kabil birajući zlo oduzima život nevinom bratu i pada prva ljudska i bratska krv na zemlji. Dakle, dunjalučka sudbina nije Allahova, dž.š., kazna, niti nagrada, već iskušenje i prilika za dostizanje Njegove milosti i vječne nagrade”, piše u poruci Fejzića.

Navodi da su taj teret nosili i Božiji poslanici, iako su bili najodabraniji iz ljudskog roda.

“Imamo primjer kušnje Ibrahima, a.s., na koji nas podsjeća i ovaj Bajram. Njegovoj odlučnosti da u ime Boga žrtvuje najdraže Allah, dž.š., se smilovao kurbanom kakvog danas prinosimo. Bila je to poruka da se u vjerskom i civilizacijskom sistemu ne može žrtvovati čovjek, kako se to radilo u paganizmu. Potvrda svetosti ljudskog života značila je prekretnicu iz varvarstva ka uspostavljanju humanog poretka na Zemlji. Istu poruku nosi i hadž, obred koji je, takođe, vezan za bajram. Milioni hadžija svjedoče jednakost stečenu rođenjem i ideal ravnopravnosti bez obzira na razlike u rasi, porijeklu, rodu ili društvenom statusu. Pa ipak, svijet u kojem živimo pun je razlika i nepravde. Nijedan savremeni društveno politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje”, navodi Fejzić u bajramskoj poruci.

Poželio je da “ovaj Bajram otvori vrata radosti u našim domovima i srcima za sve ljude”.

“Neka nam osvijetli put napretka i sreće na oba svijeta. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje”, saopštio je Fejzić.

Izvor: RTCG