Tursko streličarstvo sve popularnije u Crnoj Gori

0
229
Foto: Anadolu Agency

Ljubitelji turskog streličarstva u Crnoj Gori ovog su ljeta u prilici da uz nadzor stručnih instruktora nauče osnove ove sportske discipline. Zahvaljujući kursu koji organizuje institut „Yunus Emre“ u saradnji sa fondacijom turskog streličarstva, u Podgorici se trenutno obučava oko 30 polaznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako rukovoditi lukom i strijelom i kako da gađanje u metu bude što preciznije, ovih dana uče polaznici kursa koji se bliži kraju.

Kako ističu instruktori, zadovoljni su interesovanjem polaznika, dok, s druge strane, učesnici kursa ne kriju da već imaju solidno znanje u ovoj oblasti.

Ekipa AA posjetila je Streljački centar, gdje vježbaju dvije grupe polaznika kursa. Tehnike turskog streličarstva prenose im instruktori iz Crne Gore, koji su prethodno prošli obuku u Turskoj.

Kenan Ljuljanović, jedan od dva instruktora iz Crne Gore, ističe da su polaznici znatno napredovali.

“U odnosu na početak, ogroman je napredak. Svi polaznici kursa su zadovoljni, prezadovoljni smo i mi brojem učesnika. Već ima interesovanja i za nove grupe koje kreću u septembru”, kaže Ljuljanović.

Foto: Anadolu Agency

Da tursko streličarstvo nije samo muška disciplina, potvrđuje i veliki broj pripadnica ljepšeg pola, koje pohađaju navedeni kurs. Mnoge od dama sa kojima smo razgovarali ističu da po prvi put u životu imaju priliku da se susretnu sa lukom i strijelom i da je ova disciplina izuzetno atraktivna kao sport.

Damir Bećović iz Podgorice, jedan je od polaznika kursa.

“Po prvi put da ozbiljno pristupamo ovom sportu. Do sada sam imao priliku da koristim luk i strijelu, ali ne na ovom nivou. Nadam se da će ubrzo biti i takmičenje”, kaže Bećović.

Tursko streličarstvo kroz istoriju postalo je tradicionalna vještina. Vremenom je podignuto na visok nivo putem streličarskih akademija.

Izvor: Anadolu Agency