Ademoviću 18 mjeseci zatvora za seksualno zlostavljanje maloljetne učenice

0
218
Foto: SANA

Sud u Novom Pazaru izrekao je danas presudu Osmanu Ademoviću iz Tutina, osumnjičenom da je dvije godine seksulano zlostavljao učenicu koja sada ima 13 godina. On je, kao nastavnik u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo” u Tutinu, djevojčicu više puta obljubio u sali za fizičko vaspitanje, kao i u svlačionicama te škole.

Porodica žrtve zgranuta je presudom od 18 mjeseci zatvora, u šta će se uračunati i 13 mjeseci koje je Ademović proveo u pritvoru dok je suđenje trajalo.

“I da živim ovdje? Ma idem širom svijeta da se žalim šta se mom djetetu radilo ovdje. Ovo je nemoguće. A nije moje dijete jedno, tu ima djece još dosta što im se isto radi. Ja samo mogu da poručim ostalim roditeljima – ako su imalo havijezni da ne puste dijete u tu školu. I znajte, koliko god da je on kriv toliko je kriva i njegova kćerka, jer ona isto ovo radi što i on radi, a ostala je da radi na istom mjestu”, ističe u suzama majka Anela Džudžević.

Poručila roditeljima da stanu u zaštitu svoje djece.

“Mogu svi da prijave i spasu svoje dijete. A ne da izgube svoju djecu, kao što ih ima mnogih za koje se zna da su preživjeli isto, pa ih evo sada u ludnici u Tutinu, a sve im se to dešavalo u školi. Neka svi stanu iza svoje djece kao što sam stala I ja. Nije mi lahko, htjela bi da se ništa od ovoga desilo nije, ali kad je već došlo do toga – ima pravde i istjeraću ovu pravdu”, završava majka Anela.

Foto: SANA

Zeko Džudžević, dedo djevojčice, vidno uzemiren poručio da više ne vjeruje u pravosuđe.

“Autom neko kuče da tako zlostavi pa će više da se osudi. Vidimo kako nam je sudstvo, tako nam je i sve. Svaka čast tužilaštvu, ali nam je sudstvo nikako. Ako me posluži zdravlje do Stazbura ću da idem za ovaj slučaj. Zamislite dvije godine dana zlostavljat djevojčicu, profesor fizičkog vaspitanja, a svi su znali, direktor, pedagog i razredni, svi su to znali. I da se danas donese presuda kao za jedno kuče. Ma i za to se viša donosi presuda nego za ovakvokrivično djelo. Sramota!”, kaže Zeko Džudžević.

Foto: SANA

Tetka oštećene djevojčice, Seada Šahman, kazala da je neshvatljivo da neko dvije godine seksulano zlostavlja dijete od 11 godina, a da za to dobije samo godinu i po zatvora.

“Ja sam tetka oštećene djevojčice, došla sam specijalno iz Švicarske zbog ovoga, ali je ovo stvarno za nevjerovat. Jedno dijete od tada 11 godina maltretirano dvije godine dana, a oni ga osudili na godinu i po dana, to je stvarno za nevjerovat. Nema pravde, nema suda, ma nema ništa ovdje kod nas”, poručuje tetka Seada Šahman.

Porodica Džudžević na presudu suda u Novom Pazaru podnijeće žalbu, a poručuju da će pravdu tražiti ako treba i do Strazbura.

“Kako vjerovati u sudstvo poslije ovakve presude?”, zaključuju na kraju.

Izvor: SANA