Detalji tragedije u Sjenici: Na rudara Edina pala gromada teška 100 kilograma

0
379
Foto: Facebook

Kroz mrak, preko neravnina, duboko pod zemljom, trojica rudara pretprošle noći puna dva kilometra nosila su trkom svog kolegu gajeći ono malo nade da će preživjeti. Narednog jutra, u kompleksu rudnika mrkog uglja “Štavalj” kod Sjenice, su ga oplakivali.

I o njemu Edinu Mujoviću (28), rudaru sa zvanjem pomoćnika kopača, pričali sve najbolje, hvalili ga kao čovjeka i radnika sa kojim su dijelili težak hljeb.

Mujović, Sjeničak, poginuo je u utorak oko 1:30, pošto ga je, dok je sa svojim kolegama obavljao svakodnevni posao, udarila gromada uglja teška oko 100 kilograma. Nesreća se dogodila 250 metara pod zemljom, dva kilometra od ulaza u jamu. U trenutku nesreće sa njim su bili Rasim Hamidović, Almir Tahirović i Duško Radulović.

Četvorica rudara u trećoj smeni su imali zadatak da odminiraju otkop i izvezu ugalj iz jame. U trenucima dok su pomerali jedan od čelničkih lukova koji štiti rudare od obrušavanja, sa desne strane doletelo je nekoliko velikih komada uglja, a jedan od njih je pogodio Edina pravo u glavu.

“Svi smo bili jedan uz drugog. U trenutku se samo podigla prašina koja je sakrila Edina. Kada se oblak razišao našao sam ga kako leži. Pokušao sam da dignem kamen koji je bio na njemu, ali nisam uspio. Drugi kolega je pritrčao, zajedno smo uspeli da pomerimo kamen, ali bilo je kasno. Nije davao znakove života”, ispričao je za “Blic” Rasim Hamidović, jedan od najboljih drugova nesrećnog Mujovića.

Na mjesto nesreće ubrzo su dopremljena nosila, na koja su trojica rudara stavili kolegu i poneli ga kroz mrkli mrak. Jedan od njih je prethodno skinuo majicu i njom zavio Edinovu glavu koja je krvarila. Opipavali su mu puls koga uopšte nije bilo. Trčali su kroz jamu probijajući se sa nosilima, nadajući se da joj nije kasno i da vode bitku sa vremenom. Dozivali su Emira, ali on im nije odgovarao, ni davao ni davao ikakvog tračka nade da je živ.

Poslije pola sata izašli su na površinu gdje je čekao sanitet. Ne znaju da li je Edin izdahnuo odmah pošto ga je udarila kamena gromada ili kasnije, tek u bolnici u Sjenici su mogli samo da konstatuju smrt.

“Edin je 10 godina radio u “Štavlju”. Pre par meseci položio je za pomoćnika kopača, za sve vreme koliko smo radili imali smo i mnogo težih situacija od ove u kojoj je nastradao. Ništa nije ukazivalo da će doći do nesreće. Sećam se da kad je počelo da puca, kad je krenuo odron, da sam viknuo ‘pazite’. Kada sam video šta se desilo jauknuo sam ‘Edo, brate'”, kroz suze je ispričao rudar Almir Tahirović.

U rudniku uglja kod Sjenice juče je boravio rudarski inspektor iz Beograda koji je uzeo izjave od Mujovićevih kolega i obišao mjesto gdje je došlo do tragedije. Do ove od preksinoć u runku “Štavlja” više od 15 godina nije bilo nesreća sa smrtnim ishodom.

“Edin je iza sebe ostavio roditelje, dva brata i sestru. Teško da tako čestit i dobar čovjek može da postoji. Toliko smo bili dobri drugovi i toliko smo se voleli da mi je jednom prilikom rekao. ‘Ti meni da udariš šamar, ja se ne bih ni naljutio na tebe’. Skoro je renovirao kuću, planirao je da se ženi, bio je posvećen porodici, nije ga zanimao noćni život”, pričao je o Emiru Mujoviću Rasim Hamidović.

U upravi rudnika “Štavalj” kažu da je Emir bio posvećen poslu, vrijedan i odgovoran. Nikada se nije žalio na težinu posla, niti je šefove molio da bude oslobođen zadatka, tražio da mu se progleda kroz prste, da dobije nešto što mu ne pripada.

U krugu rudnika kod Sjenici juče je vladao potpuni muk. Proizvodnja je bila obustavljena. Ono malo rudara što smo zatekli ovde plakalo je za Edinom Mujovićem. 

“Kolege su učinile sve da ga spasu. Kod rudara to se uvek tako radi. Na žalost, nisu uspjeli. Svima u rudniku je danas jako teško, izgubili smo kolegu, druga, dobrog radnika. Detalje nesreće utvrdiće Rudarska inspekcija”, izjavio je Mensur Turković, generalni direktor “Štavlja”.  

Izvor: Blic