Novi Pazar / Osuđeni za pljačku taksiste i krađu novca iz džamije

0
252

Osnovni sud u Novom Pazaru pravosnažno je osudio Mersada Veselinovića (23) na tri godine i 10 mjeseci zatvora zbog teške krađe i razbojništva, a Orhana Šaćirovića (35) na dvije i po godine zbog razbojništva, saznaje radio Sto plus.

Veselinović je optužen za tešku krađu jer je 9. juna prošle godine ušao u Kuri-češme džamiju u Novom Pazaru i sa zida skinuo dva drvena sandučića sa dobrovoljnim prilozima vjernika, neutvrđenog iznosa novca.

On je pet dana kasnije, zajedno i uz unapred napravljen dogovor sa Šaćirovićem opljačkao taksistu tako što su mu uz prijetnju nožem na periferiji grada oduzeli 4.000 dinara, telefon, navigaciju, fiskalnu kasu i krovnu reklamu vrijednosti oko 29.500 dinara.

Nakon toga su ga naterali da izađe iz automobila, više puta ga udarili prijeteći mu da nikome ne kaže ništa o tome šta se desilo, a onda pobjegli koristeći njegovo vozilo.

Ubrzo su uhapšeni, a zbog pljačke taksiste su optuženi za razbojništvo.

Veselinović i Šaćirović su pred sudom priznali izvršenje krivičnih djela koja su im stavljena na teret, kazali su da su ih učinili pod dejstvom narkotika, a Veselinović je izrazio i žaljenje zbog krađe dobrovoljnih priloga iz džamije.

Sudija je Veselinoviću za tešku krađu izrekao kaznu od godinu i po dana zatvora, a za razbojništvo dvije i po godine, nakon čega ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i 10 meseci zatvora.

Šaćirović je zbog razbojništva osuđen na dve i po godine zatvora.

Obojica su i ranije osuđivani zbog izvršenja sličnih krivičnih djela.

Izvor: Radiostoplus.com