Šahmanović službeno odsutan, nije došao na suđenje

0
599
Foto: bscg.me

Suđenje Orhanu A. Šahmanoviću, predsjedniku Opštine Plav koji je ranije osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na godinu zatvora, danas je odloženo jer je on službeno odsutan. To je kazao njegov advokat Rifat Feratović.

Apelacioni sud je prema žalbi advokata Šahmanovića ukinuo presudu Višeg suda i postupak vratio na ponovno suđenje.

“Sud je prvobitno izrekao kaznu zatvora mome branjeniku za krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Mi smo smatrali da u njegovim radnjama nema elemenata ktvičnog djela i uložili smo žalbu. To je Apelacioni sud i prihvatio”, kazao je Feratović.

On navodi da je glavni problem u tome za koliki iznos je investitor oslobođen troškova. Objašnjava da u rješenje o oslobađanju troškova njegov klijent oslobađa istog za oko 2.126 eura.

“To je uradio jer je investitor obećao da će izvršiti ulaganje od 500.000 eura. On je računao da je to puno veća korist. Štete zapravo nema. Po zakonu objekti opšteg značaja ne podliježu obavezi plaćanja komunalije odnosno uređenju građevinskog zemljišta”, dodaje advokat.

Objašnjava da je njegov klijent bio u poziciji da ima opštinu gdje je izrazita nezaposlenost i nekog ko nudi da uloži 500.000 eura i zaposli 15 radnika, a traži da bude oslobođen za samo oko 2.000 eura.

“Investitor je zaista počeo da radi, a druga stvar je što je država kasnije uradila neke stvari koje nije trebala i tako omela investitora”, naglašava Feratović.

Optužnica: Zloupotreba položaja i nezakonito “oslobađanje” investitora

Prema navodima optužnice, Šahmanović je zajedno sa kolegama Đonbalaj A. Tahirom i Jovanom B. Lončarevićem početkom aprila 2014. godine zloupotrijebio položaj i oštetio opštinu za 11.952,68 eura.

Kako se navodi, on je tako nezakonito investitore oslobodio plaćanja uređenja građevinskog zemljišta i pribavio korist privatnim investitorima Sandru i Šaban Mehaju.