Uhapšeni i Novopazarci: Krali struju preko računara, oštetili EPS za milione

0
366

Policija je po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, uhapsila 12 osoba iz Subotice, Beograda, Kraljeva i Novog Pazara zbog sumnje da su izvršile krivična dela računarska sabotaža i računarska prevara kojima su oštetili JP Elektroprivreda Srbije i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 35 miliona dinara, saopćeno je danas.

U akciji u kojoj su učestvovali i pripadnici BIA i Službe unutrašnje kontrole EPS, uhapšeni su: B.N. (51), J.B. (70), N.Č. (65), A.I. (58), N.Z. (49), O.A. (59), Z.M. (65), M.D. (38), E.D. (37), A.K. (47), D.D. (57) i I.M. (41), saopćio je MUP.

Oni su osumnjičeni da su u dužem vremenskom periodu, većem broju pravnih i fizičkih lica omogućili neovlašćeno korišćenje električne energije upotrebom posebnih računarskih sklopova koji su uticali na obračun potrošnje električne energije.

“Sumnja se da su ovim krivičnim djelima oštetili JP Elektroprivreda Srbije, a sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 35 miliona dinara”, stoji u saopćenju.

Određeno im je zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Izvor: Beta