Pešter: Mraz stavio katanac na škole

0
400
Foto: Anadolija

Poslednje snežne padavine odsjekle su od ostatka svijeta više desetina sela i zaselaka na Pešterskoj visoravni gdje duva jak vjetar i gdje sniježni nanosi dostižu i po nekoliko metara.

Jedan dio sela nema vodu, mnoge škole u opštinama Sjenica i Tutin nisu radile, a hrane i ogreva za sada ima dovoljno.

”Čišćenje ne vrijedi, jer sve što mašne očiste sneg začas ponovo prekrije ili ga vjetar donese na kolovoz” žali se Aco Biočanin, odbornik iz zavejane Mesne zajednice Bare (granica sa Crnom Gorom) u opštini Sjenica.

Samo retki uspeli su da se probiju do Bara, mnogo djece nije došlo u školu.

”Pravo čišćenje biće moguće tek kada sneg prestane da pada” ističe Biočanin i naglašava da je najteže u selima Blato, Janturine, Zahumsko, Goševo, Vrbica, Višnjevo…

”Do ovih sela se ne može ni terenskim vozilima, još je teže u selima Crvsko, Boljare, Pode i Poljice i u brojnim zaseocima na planini Giljevi gde je mnogo staračkih domaćinstava, mnogi nemaju vodu, pa muku muče kako da po oluji i snijegu visokom pola metra na presahlim izvorima napoje svoja stada.

Djeca ne mogu u školu, a srećna je okolnost da nema teže bolesnih. Teško je i u podgolijskim selima Milići i Lijeva Rijeka” dodaje poštar Radoje Kuč, koji je u četvrtak celo prepodne pokušavao da se iz sela Dolići terenskom ladom nivom probije do pošte u Karajukića Bunarima.

Na Pešteru je svakodnevno angažovano 12 do 14 moćnih snegočistača, ako bude potrebno angažovaće se i dodatna mehanizacija. Pošto se najavljuju nove i još veće padavine, a i niske temperature, za svaki slučaj spremno je više terenskih vozila kojima će biti evakuisane trudnice i bolesni, ali i posebne motorne sanke sa opremom za transport bolesnika.

”Još je ovo samo početak. Znamo mi i za mnogo veće snijegove, mrazeve i nevolje. Nadamo se da ih ipak neće biti” poručuje Mile Čolović iz zavejanog sela Gonje.