Četnička ideologija se pokušava održati kroz podizanje spomenika

0
120

Dragoljub Draža Mihailović će dobiti bistu u Bijeljini. Ovo je samo jedan u nizu spomenika koji su podignuti širom Balkana u čast njemu. Sramotno.

Skandalozna odluka o davanju saglasnosti Udruženju četnika veterana iz Bijeljine za podizanje biste ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću u tom gradu usvojena je na posljednjoj sjednici Skupštine grada. A veličanje i rehabilitacija Mihailovića u BiH traju već godinama.

Mihailovića je prvo 2015. godine rehabilitovao Viši sud u Beogradu. Ukinuta je presuda iz 1946. godine prema kojoj je on osuđen na smrt, a zatim streljan. Nije postojala zakonska mogućnost da se na ovu presudu uloži žalba. Mišljenje javnosti je, kao i uvijek kada je riječ o ličnostima iz Drugog svjetskog rata, bilo podijeljeno.

Spomenici u malim sredinama

U gradovima Republike Srpske nije mali broj ovakvih spomenika. Jedan od njih se nalazi u Bileći, mjestu u kojem je prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo nešto više od 11.000 stanovnika. Pretpostavimo da je ovaj broj u međuvremenu opao. Ekstremno siromaštvo na ovom području vlada godinama, ali evidentno je da se radi na jačanju nacionalizma kroz veličanje četničkog vođe.

Očigledno da je vlastima dokazivanje četništva prioritet te je spomenik Mihailoviću otkriven 2019. godine u Ravnogorskom parku. Tadašnji menadžer Općine Bileća Mihajlo Vujović je izjavio kako smatra da je ovim postupkom “tek sada završen Drugi svjetski rat”. Vujović je prošle godine podnio ostavku zato što je utvrđeno da je nezakonito imenovan na pomenutu poziciju.

Na samom ulazu u Gacko se nalazi grafit s Mihailovićevim likom i porukom “S verom u Boga, vožd”. Vjerovatno ga je neko od stanovnika naslikao, s obzirom na to da se ovo čini kao skromniji i jeftiniji projekt za razliku od velikog spomenika u Bileći. Naravno, i u ovom slučaju vlast to odobrava zato što nije poduzela mjere kojima bi se grafit uklonio. On već godinama “krasi” zid još jednog zapuštenog grada u Republici Srpskoj.

Ravnogorski pokret iz Višegrada kontinuirano posjećuje Draževinu, zaseok u kojem je uhapšen Mihailović. I tu mu je podignut spomenik. Održavaju parastos i polažu cvijeće.

Brčko kao jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave?

Ni Brčko distrikt nije pošteđen. Spomenik Mihailoviću je 1998. godine postavljen na Bulevaru mira. Iste godine je skupština usvojila Zakon o spomenicima i simbolima. Prema njemu, na javnim površinama mogu biti postavljeni spomenici i simboli koji su politički i etnički neutralni. Tri konstitutivna naroda se nisu mogla usaglasiti u vezi s Mihailovićem pa je naređeno da se ukloni.

Naravno, “rupu” u zakonima Bosne i Hercegovine je uvijek moguće pronaći pa je tako bilo i u ovom slučaju. Pošto se govori isključivo o javnim površinama, to podrazumijeva da nije zabranjeno da se spomenik “smjesti” na neki drugi tip područja. Srpska pravoslavna crkva je dala na korištenje svoje zemljište koje ima na gradskom groblju. Tako je spomeniku dodijeljeno mjesto.

U planu novi spomenici

Četnički spomenici se “približavaju” glavnom gradu. Marko Kubatlija, zastupnik Demokratskog narodnog saveza u Skupštini općine Pale, je prošle godine uputio inicijativu za izgradnju spomen-obilježja poginulim i umrlim pripadnicima Jugoslavenske vojske, Aprilskog rata 1941. godine i četničkim jedinicama sa Sarajevsko-romanijske regije. Spomenik još uvijek nije završen. Međutim, ne treba sumnjati da će se i to dogoditi uskoro.

Izvor: Klix.ba