Haradinaj: Povlačimo zahtjev za prijem Kosova u Interpol

0
230
Foto: EPA-EFE

Premijer Kosova Ramus Haradinaj uputio je danas pismo Skupštini Interpola u kojem saopštava da se povlači prijava Kosova u članstvo u Interpol.

“Imajući u vidu da su na Kosovu 6. oktobra organizovani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtjev za našu aplikaciju za članstvo bude odložen do sljedećeg zasjedanja Generalne Skupštine Interpola”, napisao je Haradinaj, prenosi Kosovo-online.com.

Haradinaj je pismo uputio Generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku izvršnog odbora te međunarodne policijske organizacije Kim Jong-jangu, u kojem ih obavještava da im piše zbog aplikacije koju je Kosovo uputilo za članstvo, a povodom sjednice koja se održava u Čileu.

Navodi da kosovska policija radi po međunarodnim standardima i “jedna je od najsposobnijih policijskih snaga na Zapadnom Balkanu”.

Dodaje i da kosovska policija uspješno učestvuje u zajedničkim akcijama s Europolom te da je potpisala više od 80 sporazuma sa 19 zemalja.

“Kosovo ostaje privrženo misiji i vrijednostima Interpola i nastavit će da provodi međunarodni zakon, posebno u borbi protiv terorizma, ekstremizma, trafikinga i ostalog međunarodnog kriminala”, napisao je Haradinaj.