Izetbegović: Očistit ćemo SDA i otvoriti vrata za Srbe i Hrvate

0
183
Foto: Fena

U Goraždu je danas održana tribina Stranke demokratske akcije na kojoj je pažnju privukao glavni govornik, predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Govoreći o predistojećem kongresu SDA koji je planiran u septembru Izetbegović je između ostalog najavio donošenje novog statuta stranke, nastavak “čišćenja” i podmlađivanje SDA.

“SDA stari, bili smo u prosjeku stari 35 godina kad smo je osnovali danas je taj prosjek 55, postali smo malo glomazni, a onda i spori i tromi, nemamo prodora u srpski i hrvatski korpus. Kao što je Alija govorio ‘Bosanska brava se otključava ključem sa tri zubca, bošnjačkim, srpskim i hrvatskim’, a mi imamo jedan i ako su Srbi i Hrvati mogli biti u Armiji BIH i ginuti za ovu zemlju što ne bi mogli biti sa nama u politici u istoj stranci, otvorit ćemo im vrata. Moramo ojačati energiju kroz podmlađivanje, moramo se nastaviti čistiti, politika kvari ljude, bilo je stvari kojih nije trebalo biti, neke smo odstranili, neki će da odu, kadrovska politka je srž svake politike.

U septembru imamo kongres i uduplat ćemo ga, doći će izabrani predstavnici onda ćemo pozvati sve koje je narod birao i potvrdio, imat ćemo kongres od preko 1.000 ljudi. Vrijeme je za novi statut, da ga nanovo donesemo, regionalne odbore prislonit ćemo kantonalnim, od bošnjačke iskoračiti ka bosanskoj stranci, uraditi racionalizaciju glomazne strukture, odrediti kvote za Srbe, Hrvate, za žene i mlade, ne smijemo dopustiti da u Predsjedništvu ili u Glavnom odboru nema više ni jednog omladinca, spriječiiti akumalaciju funkcija, smanjiti broj potpredsjenika, ograničiti broj mandata na maksimalno tri”, poručio je Izetbegović na tribini u Goraždu.

Izvor: Klix.ba