Joe Biden ponovio da Srbija treba priznati Kosovo

0
132
Foto: EPA-EFE

Predsjednik SAD-a Joe Biden u čestitki v.d predsjednici Kosova Vjosi Osmani čestitao je 13 godišnjicu proglašenja nezavisnosti i naglasio kako sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje.

“Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo naprijed na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom koronavirusa i poticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova”, kaže se u čestitki.

Također se ističe da veze između naroda SAD i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredjeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje, prenosi beogradski Danas.

“SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja da zauzima posebno mjesto za porodicu Biden, u znak poštovanja za vrijeme kada je moj sin pokojni Bo Biden radio na obezbeđivanju mira, pravde i pravne države za sve građane Kosova”, kaže se u čestitki američkog predsjednika.

Biden je sličnu poruku poslao nedavno čestitajući srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću Dan državnosti.

Izvor: Agencije