Kadri Veseli odbio mjesto premijera Kosova

0
246
Foto: Facebook/Kadri Veseli

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli saopćio je da je odbio ponudu da, kao predstavnik vladajuće koalicije, postane novi premijera Kosova.

“Istina je da su postojale ponude da ovaj mandat bude produžen do 2021. godine, s novim mandatarom za premijera iz Demokratske partije Kosova, odnosnom da to budem ja. Bilo je i ponuda od partija koje u javnosti zagovaraju što ranije prijevremene izbore. Ali, ne, to se neće desiti zbog okolnosti u kojima se Kosovo nalazi trenutno”, rekao je Veseli za Radio Slobodna Evropa.

On nije precizirao koje su mu partije ponudile poziciju premijera.

Foto: Facebook/Kadri Veseli

Veseli je u razgovoru za RSE izjavio da njegova partija ne podržava tehničku vladu i da su izbori neizbežni i jedini način za izlazak iz krize.

“Nema više manipulacija građanima kako bi opstali politički. Moj život ne zavisi od politike ni sekundu. Moj život zavisi od moje časti, mog rada i mog naroda kojem pripadam. Ne brinem se zbog izbora. Ali, prevare i oni koji misle da mogu da prevare lako građane Kosova, da ih uplaše, tome je došao kraj”, naveo je Veseli.

U Prištini se politička situacija iskomplicirala ostavkom premijera Ramusha Haradinaja zbog poziva u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu, u svojstvu osumnjičenoga.

Izvor: Sandzacke.rs / Radio Slobodna Evropa