Kosovo pozvalo svoje građane da izbjegavaju putovanja kroz Srbiju

0
161
Foto: EPA-EFE

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u petak sve građane koji žive na Kosovu ili van granica, da privremeno izbjegavaju putovanje kroz Srbiju ili da pokažu “oprez i razboritost”, ako ipak moraju putovati preko Srbije.

Poziv je, kako se navodi, uslijedio kao “rezultat stalnih hapšenja građana Kosova” i “uvijek u fiktivnim okolnostima”, navedeno je u saopćenju kosovskoga MVP-a, prenosi Hina.

Kosovsko ministarstvo navodi kako Srbija više ne osigurava minimalnu sigurnost za fizički i pravni integritet građana Kosova i članova njihovih porodica.

“Ministarstvo vanjskih poslova i sve institucije zemlje su pozvale i nastavljaju pozivati institucije EU da se onemogući takvo ponašanje (Srbije), ali nažalost do sada nije bilo nikakvog efekta”, kaže se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije zasad se nije očitovalo o pozivu kosovskog MVP-a.

Napeti odnosi Beograda i Prištine ove sedmice su dodatno zakomplikovani akcijom kosovske policije i nizom hapšenja na sjeveru Kosova, većinski naseljenim Srbima, što je Beograd okarakterizirao zastrašivanjem i pritiskom na Srbe da se isele.

Izvor: Agencije