Kosovo prva zemlja sa većinski muslimanskim stanovništvom koja otvara ambasadu u Jerusalemu

0
97
Foto: Profimedia

Najveći izraelski list The Times of Israel objavio je tekst o velikom poslu u Bijeloj kući, između Kosova i Srbije i SAD.

The Times of Israel spominje i priznanje Izraela od strane Kosova. “Kosovo je prva zemlja sa većinski muslimanskim stanovništvom koja otvara ambasadu u Jerusalemu.” Ranije je premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozdravio spremnost Kosova da prizna Izrael, kao i najavu Srbije o preseljenju ambasade te zemlje u Jerusalem.

“Zahvaljujem mom prijatelju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za odluku da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Ja bih također želio da zahvalim mom prijatelju predsjedniku Trumpu za doprinos tom dostignuću. Nastavićemo napore da premjestimo više evropskih zemlja u Jerusalem“, rekao je Netanyahu.

Netanyahu je dodao da je premještanje ambasade još jedno dostignuće u jačanju diplomatskih odnosa Izraela i naporima te zemlje da se Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.

Izraelski mediji navode da će Srbija biti prva evropska zemlja koja će to uraditi. Istovremeno podsjećaju da Srbija nije članica Evropske unije i zato je ne obavezuju isti politički pravci kao i 27 članica tog bloka.

Predsjednik Kosova Hashim Thacina svom Twitter nalogu pozdravio je potpisivanje ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine. Zahvalio se Bijeloj kući, američkom predsjedniku Donaldu Trampu i njegovom specijalnom savjetniku Ričardu Grenelu za liderstvo u tom procesu. Također, Thaci se zahvalio Izraelu na uspostavljanju diplomatskih veza i naveo da će Kosovo održati svoje obećanje.