Kosovskim školarcima podijeljene čitanke na bosanskom jeziku

0
135
Foto: stav.ba

Na Kosovu je danas podijeljeno 400 čitanki za nastavu na bosanskom jeziku. Čitanke su hedija BZK Preporod, HD Merhamet, Fondacije “Alija Izetbegović” i Izdavačke kuće “Vrijeme” iz Bosne i Hercegovine a namijenjene su učenicima Bošnjacima u toj zemlji.

Primopredaji su prisustvovali direktorica škole u Vitomirici kod Peći, profesorica Draga Babačić kao i profesor Esat Kurešepi, direktor škole u Rečanima kod Prizrena.

Oni će uz pomoć svojih kolega, čitanke distribuirati i po drugim školama. Čitanke su distribuirane zahvaljujući  dobroj volji donatora iz Bosne i Hercegiovine, posebno angažmanom Muharema Spahića.

Projekat podjele čitanki urađen je u koordinaciji sa nastavnicima sa Kosova. Esat Kurešepi je pojasnio koje su to čitanke prioritet i nakon toga su nabavljene, što ne bi trebalo da znači da se neće nastaviti s nabavkom ovih udžbenika i za druge razrede. Narednih se dana očekuje podjela i nove Početnice i Radne sveske za prvi razred za sve naše učenike po Kosovu.

Početnicu je ove godine kupilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Kosova od Izdavačke kuće  “Vrijeme” iz BiH, posrednik na Kosovu je bila IK “Dukagjini” iz Peći, te će ministarstvo izvršiti i njenu podjelu, iz istog dopremljenog kontigenta udžbenika.

Ovo je rezultat nedavnog dogovora s ministrom obrazovanja Vlade Republike Kosova i donatorima u BiH.

Izvor: Stav.ba