Kossev: Fljorim Ejupi prijavio Vučića vlastima u Njemačkoj

0
576
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Fljorim Ejupi, kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povezao sa ubistvom Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, prijavio je srpskog predsjednika pravosudnim organima u Nemačkoj, prenosi Kossev pisanje kosovskih medija na albanskom.

Vučić je u srijedu na konferenciji za štampu, govoreći o saznanjima u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, upitao zašto Beograd ne može da dobije snimke sa aerodroma u Tirani, preko kojeg je Ejupi, kako je naveo Vučić, iz Nemačke gdje je pod prismotrom, stigao na Kosovo.

Ova izjava izazvala je burne reakcije kosovskih zvaničnika, ali i bivšeg advokata Ejupija, Mahmuta Haljimija koji je demantovao ove navode. Haljimi je za prištinske medije rekao da se Ejupi obratio pravosudnim organima u Njemačkoj i prijavio Vučića, prenosi Gazeta Express.

Dodao je i da je Ejupi odmah otišao i prijavio slučaj njemačkoj policiji i da mu je je rečeno: “Ne uznemiravajte se oko ovog slučaja, mi se bavimo srpskim vlastima”.

Fljorim Ejupi

Prema njegovim riječima, bezbjednosni organi Njemačke oglasiće se povodom ovog slučaja u srijedu uvečer ili u četvrtak.

“Da, Fljorim Ejupi je obavijestio njemačku policiju da ga srpski mediji povezuju sa atentatom na Olivera Ivanovića, što nema veze sa istinom. Ja, kao advokat ubijeđen sam da koliko puta se pomene sada optuženi za ovo ubistvo, Milan Radoičić, aktivira se srpski predsjednik, nastojeći da mu očisti ime, a ovoga puta je našao jedno lice koje nema veze sa ovim slučajem. Prema Vučićevim riječima, BIA i MUP Srbije dokazali su da je Radoičić čist, a da je navodno Fljorim Ejupi ovo djelo počinio. Da ova propaganda više ne može da prođe, naučili su i građani Srbije”, rekao je Mahmut Haljimi, prenosi Gazeta Express.

Pozivajući se na izjavu Osnovnog tužilaštva u Tirani, Gazeta Express demantuje Vučića i tvrdi da Srbija nije uputila zahtjev za dostavu snimaka kamera sa aerodroma u Tirani.

“U vezi sa vašim zahtjevom o davanju informacija o državljaninu Fljorimu Ejupiju, obavještavamo vas da pri Direkciji za odnose sa inostranstvom Osnovnog tužilaštva, do ovog trenutka nije stigao nijedan zahtjev, nijedne države za pravnu pomoć u krivičnoj oblasti za navedeno lice”, rekla je za Gazetu Express Matilda Cara iz kancelarije Osnovnog tužilaštva Albanije.

Fljorim Ejupi bio je glavnoosumnjičeni u slučaju postavljanja bombe u autobusu “Niš Expressa” u Livadicama 2001. godine. Ejupi je u prvostepenom postupku za ovo djelo bio osuđen na 40 godina zatvora, ali je potom, odlukom Vrhovnog suda oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Slučaj Ejupi pun je kontroverznih događaja, uključujući i njegovo bekstvo iz baze Bondstil.

Izvor: KoSSev