LAŽNA UZBUNA U PRIŠTINI: Pacijentkinja primljena na Kliniku za infektivne bolesti nema koronavirus

0
65
Foto: Driton Paçarada

Pacijentkinja koja je primljena na Kliniku za infektivne bolesti u Prištini nema korona virus, saopćeno je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIPHK).

Izvještaj NIPH je na vanrednoj konferenciji za novinare pročitao Naser Ramadani, ljekar iz tog instituta, koji je ranije izjavio da su odmah po prijemu pacijentkinje njeni uzorci hitno poslati na analizu, prenosi “Gazeta ekxpress”.

“Danas oko 17.00 dobijena je informacija iz Klinike za infektivne bolesti da je pacijent sa britanskim državljanstvom upućen iz urgentnog centra u Gnjilanu na Kliniku za infektivne bolesti”, navodi se u izvještaju.

Ilustracija: Shutterstock

Dodaje se da je pacijentkinja međunarodni službenik na Kosovu i da je prije nekoliko dana je boravila na skijalištu, kod Mon Blana u Francuskoj.

“Pacijenta je posjetio tim infektologa na Klinici za infektivne bolesti, a u kliničkom aspektu konstatovana je blaga groznica i blagi kašalj”, navodi se u izvještaju instituta.

Također se dodaje da su uzorci odmah uzeti za laboratorijsku analizu i predati na dijagnostiku u 19.00 casova.

“Tim laboratorija za molekularnu mikrobiologiju u NIPHK testirao je novi koronavirus (2019 – nCoV) i influencu A i B rRT-PCR metodom. Test je bio negativan za sva tri testa, što znači da pacijent nije zaražen novim koronavirusom (2019 – nCoV) ni gripom A i B “, zaključuje se u izveštaju.

Ilustracija: Shutterstock

Direktorka Klinike za infektivne bolesti Lindita Ajazaj-Beriša rekla je da pacijentkinja u trenutku prijema u tu ustanovu nije imala visoku tempretaruru, dodajući da je britanska državljanka odmah izolovana i stavljena pod posebni nadzor.

Prema riječima ljekara, pacijentkinja je odmah nakon što je počela da kašlje otišla u bolnicu na pregled.

Izvor: Tanjug