Logoraši reagirali na sramne izjave Marića i Antonijevića: Moralni sunovrat

0
91
Screenshot> TV Happz

Povodom sramnih izjava voditelja emisije “Dobro jutro Srbijo” Milomira Marića i njegovog gosta reditelja “Dare iz Jasenovca” Predraga Antonijevića, reagirali su iz Savez logoraša u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli, kao krovna organizacija logoraša sa područja države Bosne i Hercegovine žele da ponove, po ko zna koji put, da nikada više nema potrebe za priznavanjem genocida i nedjela koja su se dešavala na području naše države u periodu agresije 1992.-1996. godine od strane ireleventnih pojedinaca i institucija.

“Istina koja je konačnim presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, nedvojbeno utvrđena, a prije svega i genocidna namjera, koja je, osim Srebrenice sigurno postojala i na području o kojem govore navedena dvojka-području Prijedora, nema više potrebe da bude dokazivana”, kazali su u Savezu logoraša BiH.

Istakli su da sam kontekst i način na koji navedena dvojka u emisiji govori o ovim dešavanjima, najviše govori o moralnom sunovratu i vizijama njih samih, karakteru te televizije i državi koja nije spremna, a najvjerovatnije nikada i neće biti spremna, priznati ono što je učinila.

“Ovo je cijelom civiliziranom svijetu očigledno, na bazi releventnih, nepristrasnih činjenica, koje su i takve, samo jedan mali dio ukupne istine, koju su logoraši podnosili, a evo i danas podnose za svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Potvrde ovoga, svakodnevno su prisutne u Savezu logoraša u BiH i dolaze iz cijelog svijeta, a žeđ i potreba za pravom istinom posljednjih mjeseci je dolazila i iz Italije, u čemu smo svakako dali svoj doprinos, a odnosila se upravo na područje prijedorske regije”, naglašavaju iz Saveza logoraša BiH.

Podsjećamo, reditelj filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević bio je gost jutarnjeg programa “Dobro jutro Srbijo” na Happy TV, a ugostio ga je kontroverzni novinar Milomir Marić, koji je široj javnosti poznat po nacionalističkim i pročetničkim izjavama. Tokom programa, Antonijević i Marić su se ismijavali sa srpskim logorima pored Prijedora Omarska, Keraterm i Trnopolje, rekavši kako oni nisu bili logori nego sabirni centri otvorenog tipa u kojima su ljudi tražili siugurnost.

Također su za logoraša Fikreta Alića, “čovjek iza žice” sa čuvene fotografije britanskog novinara Eda Vulliamya, koja je 1992. godine obišla svijet, rekli da je mršav jer boluje od tuberkuloze, te da su ga britanci “izveli, nahranili i onda vodili po cirkusima”.