Ministarstvo odbrane BiH pred sudom zbog zabrane hidžaba

0
251
Foto: Getty Images

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vjere, nakon što joj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u službi.

Emela Mujanović je profesionalna vojnikinja koja već devet godina nosi hidžab ili maramu. Zbog svoje odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i premještanjem u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku Bosne i Hercegovine, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Ona je nakon toga, 26. marta 2020. godine pred Sudom BiH tužila Ministarstvo odbrane BiH, u čijoj je nadležnosti, prema Zakonu o odbrani BiH, organizacija Oružanih snaga BiH. Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević u razgovoru za RSE kaže da, bez obzira što je ona pripadnica Oružanih snaga, postoji zakonska mogućnost “da se vodi građanski postupak“ pred Sudom BiH u slučaju povrede ljudskih prava i diskriminacije.

“Mi smo ih tužili po dva osnova. Prvi osnov je povreda prava na slobodu vere, koja je garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Drugi osnov je diskriminacija, takođe, na osnovu vjere”, objasnio je advokat Kovačević.

U Pravilniku o uniformama Oružanih snaga BiH, se navodi da “vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih dijelova vojne uniforme u kombinaciji s civilnom odjećom i/ili opremom, kao ni kombinacije dijelova različitih kompleta vojne uniforme“.

“Nije dozvoljeno samovoljno mijenjati izgled, veličinu, kroj i sastav vojne uniforme. Vjerska obilježja uz uniformu mogu se nositi na način da ista ne budu vidljiva”, ističe se u Pravilniku koji je usvojen 2017. godine.

Emela Mujanović u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine počela je da radi 2008. godine i to u kasarni u Zenici, gradu u središnjoj Bosni i Hercegovini.

Nakon toga je otišla na školovanje u Grčku, gde je bila do 2011. godine, kada je odlučila da “se pokrije“, odnosno stavi hidžab.Po povratku u kasarnu Pazarić, udaljenu dvadesetak kilometara od Sarajeva, nadređeni su joj sugerisali da skine maramu.

Pošto to nije prihvatila, dobila je pismenu disciplinsku kaznu, potom i premeštaj u “jednonacionalnu“ kasarnu.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, do zaključenja teksta, nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o slučaju Emele Mujanović.

Njen advokat kaže da u Oružanim snagama BiH misle da je Emela Mujanović nošenjem marame prekršila Pravilnik o uniformi u Oružanim snagama BiH.

“Mi ovom tužbom osporavamo taj pravilnik koji ograničava ženama muslimankama da nose hidžab”, objašnjava Emelin advokat, Emir Kovačević, ocenjujući da to “ograničenje“ nije u skladu sa Evropskom konvencijom.

Izvor: Radio Slobodna Evropa