Mujki ef. Spahić: Zukorlićeva priča o odvajanju IZ od politike je neviđeni cinizam

0
479

Islamska zajednica u Hrvatskoj i u Sandžaku se ponašaju po principu švedskog stola, navodi Mustafa efendija Spahić objašnjavajući na koji način IZ u Hrvatskoj i Sandžaku utiče na odluke Islamske zajednice u BiH.

“Oni kompletno institucionalno, strukturalno učestvuju u odlučivanju IZBiH, kroz Sabor, gdje imaju predstavnike, a i u izboru reisu-l-uleme, a pitanje je na koji način, i koliko IZ, oličena kroz Rijaset, reisu-l-ulemu, kroz Sabor IZ, koliko ne odlučuju u Sandžaku i u Hrvatskoj. Koliko smiju nos tamo promoliti. Eto, vidite, u tom svom programu Zukorlić se, zamislite tog cinizma, zalaže da će IZ odvojiti od politike i od političara i od političkih stranaka”, navodi Spahić.

On je napomenuo da je muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić predsjednik jedne stranke.

VEZANI TEKST: Mujki ef. Spahić: Zukorlić ima više žena i tjelohranitelja, nego reis ljudi u kabinetu

“Ne samo da se udružio sa Šešeljem protiv Ljajića, nego je on išao u delegacijama najvišeg nivoa Republike Srbije po arapskom svijetu, još i sa pokojnim Đinđićem i sa Koštunicom”, govori Spahić.

Foto: stav.ba

On smatra da tako radi i Aziz ef. Hasanović.

“On je kao kravata na košulji u svakoj posjeti gdje ide Kolinda Grabar-Kitarović, kad ide vojnicima u Afganistan i Pakistan, kad ide u posjetu po arapskim zemljama, on je kaiš na pantalonama uz nju. Pazite kakva je to politizacija, kakva je to upotreba i zloupotreba. I drugo, ovaj iz Zagreba bez konsultacije čitavom dunjaluku predstavlja da je model, način i organizacija IZ u Hrvatskoj idealni model i prototip za sve zemlje svijeta gdje muslimani žive u dijaspori”, navodi Spahić i smtra da su to pitanja koja se moraju riješti.

Cijeli intervju sa Mustafom efendijom Spahićem možete pročitati u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

Izvor: Oslobođenje